Nickelmetallhydridbatterier är lite av en doldis, men har faktiskt längre livstid än litiumbatterier. De används till rakapparater och eltandborstar – och byggstenarna har hittats i Kiruna.

ANNONS

LKAB hittade en miljon ton sällsynta jordartsmetaller i gruvstaden Kirunas utkanter, fyndigheten Per Geijer djupt under marken. Det är Europas största fyndighet. Det har Dagens PS rapporterat om tidigare.

MISSA INTE: Värsta elpriset har vi tyvärr framför oss [Dagens PS]

De 17 sällsynta metallerna är grundämnen som har kemiska funktioner och behövs i små mängder. I nuläget produceras 86 procent av metallerna i kinesiska gruvor. Men med en svensk fyndighet kan den kinesiska dominansen brytas.

Vad gör metallerna?

En elbil exempelvis är flera hundra kilo tyngre än en bensinbil av samma storlek, och det är bland annat för att batteriet väger så pass mycket. Då ingår över 66 kilo grafit, 50 kilo koppar, och nästan 10 kilo litium – men i många bilar ingår dessutom ett halvt kilo av de sällsynta jordartsmetallerna, beräknat på en vanlig personbils storlek.

Trots de små mängderna är metallerna livsviktiga för att bilen ska fungera.

ANNONS
ANNONS

Metallerna återfinns inte bara i högteknologiska bilar. De utgör viktiga komponenter i de permanentmagneter som finns i mobilbatterier, tv-apparet, datorer, vindkraftverk och flygplan, skriver tidningen Ny Teknik.

Men metallerna i fyndigheten Per Geijer i Kiruna kommun kan man använda till att bygga något annat också.

”Nickelmetallhybridbatteri”

Exempelvis finns det någonting som heter nickelmetallhybridbatterier, som har längre livstid och svagare styrka än de stora litiumjonbatterierna.

Den sortens batterier är ovanliga i elbilar, men används exempelvis i produkter som eltandborstar, rakapparater och en del av Toyotas hybridbilar.

I sådana batterier är det väte i vattenmolekyler som bär energin som vandrar mellan elektroderna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Kiruna-metallerna:

Kiruna-fyndet jämförs med norska oljan [Dagens PS]

Gruvbolag backar på börsen trots jättefyndet [Dagens PS]

Här är de 17 Kiruna-metallerna [Dagens PS]