Råvarumarknaden och elmarknaden i Europa gungar till efter att ett trettiotal oljefartyg nu stoppats i Turkiet från att fortsätta sin färd mot det energitörstande Europa, med miljoner fat olja.

ANNONS

Fartygen som kommer från Svarta havet lastade med miljoner fat Kazakisk olja, stannas i Istanbul från att fortsätta sin färd. Fartygen ska till många länder världen över, men den stora majoriteten ska framförallt till Europa.

Anledningen till trafikstockningen är att de inte har rätt försäkringar, påstår Turkiet.

Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Går för långt

Organisationen som företräder försäkringsbolag, som täcker omkring 90 procent av den globala flottan, menar att de turkiska kraven går bortom det vanliga och har inte kunnat uppfylla informationskraven. Det skriver Omni.

35 fartyg sitter fast

Enligt data från Marine Traffic har 35 fartyg, inklusive nio ryska, avgått från Ryssland sedan den 5 december då EU:s förbud mot de flesta köp av rysk råolja och västländernas oljeembargo trädde i kraft. Det rapporterar CNBC.

Nu innebär oredan med de europeiska oljefartygen till stor osäkerhet på råvarumarknaden och energimarknaden i Europa. Det rapporterar Reuters.

Läs mer om Turkiet:

Oljefartyg fast i Turkiet [Dagens PS]

Rysk ”skuggflotta” ska runda pristaket på olja [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Turkiet kräver fler utlämnanden från Sverige [Dagens PS]

Nato-chefen ryter till: Godkänn Sverige! [Dagens PS]

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.