Förra veckan utlämnade Sverige en kurdisk man med påstådda terroristkopplingar till Turkiet, det ses som en bra start men Turkiet förväntar sig mer innan Natomedlemskap kan godkännas.

ANNONS

I fredags utvisades den turkiska medborgaren Mahmut Tat till Turkiet. Han sökte politisk asyl i Sverige 2015 efter att ha dömts till mer än sex års fängelse för påstådda kopplingar till kurdistans arbetarparti, PKK, det rapporterar Reuters.

Hoppas på fler utlämningar

Turkiets justitieminister Mekir Bozdag sade på måndagen att utvisningen av den kurdiska mannen som påstås ha kopplingar till det förbjudna PKK är en bra början, men att Stockholm måste göra mer innan Ankara kan godkänna medlemskap i Nato.

”Detta är en bra start från Sverige som visar sin uppriktighet och välvilja. Vi hoppas att nya (utlämningar) kommer att följa i linje med denna uppriktighet”, sade Mekir Bozdag i en tv-sänd intervju med det statliga TV-bolaget TRT Haber, skriver Reuters.

Förväntar sig mer än utlämningar

Den turkiska justitieministern gjorde dock klart att Turkiet förväntar sig mer innan landet kan ratificera Sveriges Nato-ansökan.

”I linje med den trilaterala promemorian med Sverige och Finland bör de häva alla (vapen)embargon mot Turkiet, ändra sin lagstiftning för kampen mot terrorism och utlämna alla terrorister som Turkiet vill ha. Alla dessa villkor bör inte reduceras till utlämningar”, sade Mekir Bozdag, skriver Reuters.

Enda landet som är emot

Sedan Sverige och Finland ansökte om medlemskap i Nato har Turkiet anklagat de båda länderna för att hysa militanter från PKK och andra grupper.

Sverige och Finland förnekar att de skulle skydda militanta personer och har lovat att samarbeta med Turkiet för att ta itu med deras säkerhetsproblem, de har även lovat häva vapenembargon.

ANNONS
ANNONS

Av Natos 30 medlemsländer är det bara Turkiet som fortfarande är emot Sveriges och Finlands medlemskap i försvarsalliansen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nato-chefen ryter till: Godkänn Sverige! [Dagens PS]