Nu trycker Nato-chefen Jens Stoltenberg på Turkiet och Ungern att snarast godkänna Sveriges och Finlands medlemskap i försvarsalliansen.

ANNONS

”Jag uppmanar de två återstående allierade att ratificera ansökningarna snarast möjligt”, säger Nato-chefen Jens Stoltenberg, uppger Dagens Nyheter med hänvisning till en presskonferens.

Ungern och Turkiet är de enda länder som inte godkänt Sveriges och Finlands ansökningar, som gjordes redan i september och fick klartecken direkt från övriga medlemsstater.

Stoltenberg: Stärker Nato och hjälper Turkiet

Stoltenberg slår fast att Sverige och Finland stärker försvarsalliansen.

Dessutom hjälper Sverige och Finland Turkiet att bekämpa terrorism enligt det avtal som parterna slutit.

Men Turkiets president Erdogan delar inte den uppfattningen och DN skriver att ansökan från Sverige inte kommer att godkännas ”i närtid” av Turkiet.

Ungern har, enligt tidningen, lovat att godkänna Sveriges ansökan i början av nästa år och landets justitieminister Judit Varga har tidigare sagt till DN att man stöder den.

ANNONS
ANNONS

Stoltenberg deklarerar att det är ”otänkbart” att Nato inte skulle träda upp till Sveriges och Finlands försvar vid ett angrepp, även om länderna formellt inte är med i försvarsalliansen än.

Läs mer: Nu träffas statsministern och Erdogan om Nato [Dagens PS]