Extremväder och fraktkris driver upp kaffepriserna, som är de högsta på fyra år, skriver CNN.

ANNONS

Terminspriserna på kaffebönor av sorten rubusta som ofta används i espresso steg nyligen till 2024 dollar, det högsta priset på fyra år, skriver CNN. Priserna på Arabica-bönor är upp 3 procent hittills i augusti efter att ha stigit med 18 procent i juli.

Orsaken till de höga kaffepriserna finns bland annat att finna i extremväder i Brasilien, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

”De har drabbats hårt av torka i år och det har följts av frost”, säger Warren Patterson, råvarustrateg på ING till CNN.

Covid-19-restriktioner i Vietnam är en annan faktor enligt analytiker, skriver CNN. Den globala fraktkrisen driver också upp kostnaderna för att frakta bönorna till Nordamerika och Europa. Det kommer att leda till dyrare priser för konsumenterna, enligt företaget J. M. Smucker som driver bland annat Dunkin Donuts.

”I början av räkenskapsåret förutspådde vi en kostnadsinflation på medelhöga ensiffriga procenttal, men nu ser vi höga ensiffriga procenttal”, säger Tucker Marshall, finanschef på J.M. Smucker till CNN.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Dyrare kaffe framöver efter frost i Brasilien