Rapportfloden drar i gång – här är bolagen som kan överraska och omvänt göra sina investerare besvikna, enligt proffsbedömare.

ANNONS

Nästa vecka börjar börsbolagen släppa sina resultatrapporter för andra kvartalet.

Börsen svajar samtidigt mer än betänkligt i spåren av skyhög inflation, räntehöjningar och pågående krig i Ukraina.

Det sätter givetvis avtryck i företagens kostnader och för Stockholmsbörsen storbolagsindex har det inneburit en nedgång med omkring 20 procent i år, skriver Privata Affärer.

Flera bolag uppges ha god lönsamhet

Tidningen konstaterar dock utifrån ett färskt marknadsbrev från SEB – Ögat som marknadsbrevet heter, signerat Stefan Cederberg och Cecilia Kohonen – att många av bolagen haft fortsatt god lönsamhet under Q2.

”SEB tror också att skogsbolagen troligen fortsätter överraska positivt, medan förväntningarna på konsumentbolagen däremot har sjunkit”, skriver tidningen.

Det faktum att förväntan är lågt ställd kan öppna för positiva överraskningar, enligt analysen. Exempelvis från något bolag som parerat i tid för eländet med god lagerhantering och påpassliga prishöjningar.

Privata Affärer påpekar att även om rapportperioden startar nästa vecka, så rapporterar 26 av de 30 bolagen på storbolagslistan OMXS30 14-22 juli – det vill säga för er som tagit position i jättarna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: SBB-rally i debuten på börsens storbolagslista [Dagens PS]

Missa inte: Elbilsbatteriboom i sikte – nu kan du göra aktieklipp [Dagens PS]