SBB är dagens stora vinnare efter debuten på Stockholmsbörsens storbolagslista OMXS30 – Ilija Batljan har plötsligt skäl att dra på smilbanden.

ANNONS

Under förmiddagen var Samhällsbyggnadsbolaget, SBB – som gjort entré på OMXS30 och ersatt byggbolaget Skanska – upp med 14 procent.

I skrivande stund har aktien fallit tillbaka något men är fortfarande upp rejält och står på plus strax under 12 procent – följ kursutvecklingen i realtid här.

SBB har i dag även publicerat en kassaflödesanalys för 2021 på nettobasis efter anklagelser från blankarfirman Viceroys om att ha mörkat skulder på 14 miljarder kronor, vilket fick SBB:s vd och grundare Ilija Batljan att gå i taket –  ”felaktigt och missvisande”, dundrade Batljan om blankarfirmans påstående.

Hos spararna är SBB fortsatt börsfavorit och hos nätmäklaren Nordnet var det den mest nettoköpta aktien i juni.

Bolagets aktie har blivit en folkaktie och har omkring 250 000 sparare.

ANNONS
ANNONS

SBB har fått mest stryk bland de etablerade fastighetsbolagen

Samtidigt är SBB det fastighetsbolag, bland de större, som fått mest spö av aktiemarknaden hittills i år.

Dagens PS har tidigare med hänvisning till bland annat Di.se berättat att 70 procent av börsvärdet i SBB gått upp i rök sedan årsskiftet.

Bolaget fortsätter även sälja ut fastigheter. Läs mer om det här.

På Stockholmsbörsen under fredagen utmärker sig även Volvo Cars som vinnare. Aktien stiger runt 2 procent på nyheten om att företaget satsar på en ny elbilsfabrik i Slovakien – en investering på cirka 13 miljarder kronor.

Andra börsvinnare i dag är Tobii och Ellwee medan försvarsbolagets Saabs aktie faller efter en sänkt rekommendation från Carnegie efter gårdagens kursrally på nyheten om en mångmiljardorder från Försvarets materielverk, FMV.

Börsens ledande index är just nu, klockan 14.15, svagt upp.

ANNONS
ANNONS

Läs även: En tredjedel av börsvärdet i fastighetssektorn borta [Dagens PS]

Läs också: Nedtryckta SBB hissas – spararna rusar till aktien [Dagens PS]

Missa inte: Fastighetstopparnas börssmäll: 10 miljarder [Dagens PS]