Goldman Sachs spår att batterimarknaden i Europa inom kort exploderar och bjuder på tips på globala aktieklipp – missa inte det!

ANNONS

Investmentbankjätten tror att den europeiska batterimarknad kan vara värd 900 miljarder dollar år 2035.

Pådrivande i utvecklingen är EU:s förbud mot fossila bilar och en kraftigt ökande efterfrågan på elbilsbatterier, enligt prognosen.

Om åtta år, år 2030, väntas elbilar ha ökat med 11 procent i Europa till en 72-procentig penetration.

Det är mot bakgrund av det här scenariot som batteri- och elbilsaktier väntas bli rena guldgruvan för sina investerare. Åtminstone en del av aktierna inom segmentet.

Det här rapporterar CNBC och förklarar vilka aktier globalt sett som just nu åtnjuter störst förtroende hos Goldmans analytiker.

ANNONS
ANNONS

Till att börja med lyfter investmentbanken fram den tyska batteritillverkaren Varta som ett starkt kort att stoppa i börsportföljen.

”Banken säger att företaget är den enda etablerade tyska batteritillverkaren och har ledarskap inom mikro- och konsumentbatterier över hela Europa”, förklarar CNBC.

Har fått Porsche som kund

Till saken hör att företaget knutet till sig lyxiga sportbilstillverkaren Porsche som sin första kund.

Goldman ser ”en attraktiv ingångspunkt med en potentiell stor katalysator” i Varta-aktien med en uppsida på 18,6 procent, sett till stängningskursen 28 juni, framgår det.

Där utöver hissar Goldman sydkoreanska LG Energy, som uppges vara världens näst största leverantör av elbilsbatterier med en betydande marknadsandel i Europa och ökande tillväxt i USA.

I LG Energys aktie är uppsidan 21,3 procent, sett till stängningskursen 29 juni, enligt Goldmans aktieproffs.

ANNONS
ANNONS

Men allra störst uppsida är det, enligt analytikerna på Goldman, i Samsung SDI – hela 56,1 procent – vilket bäddar aktieklipp.

Bolaget, som enligt egen utsago har både BMW och Volkswagen som sina huvudkunder, dominerar delvis batterimarknaden och Goldman Sachs utgår från att det förblir så, ”främst ledd av stark efterfrågan på cylindriska batterier och solid tillväxt i leverans av elbilsbatterier”, skriver CNBC. med hänvisning till Goldman Sachs-analysen kring företaget.

Samsung SDI väntas utöka sin globala exponering bland annat genom sitt nya joint venture (avtal) med Stellantis att bygga en batterifabrik.

Läs även: Raketfart i vapenaktier – så bra går Saab [Dagens PS]