Det ökade intresset för aktier har lett till stora risker för spelmissbrukare. Det menar Erik Ström, enhetschef på Beroendecentrum i Örebro. Personer som har blivit fria från sitt spelberoende kan hitta en ny drog genom börsen.

ANNONS

Antalet aktieägare har under pandemin nått rekordnivåer. Idag har fler än 2 miljoner svenskar tillgångar placerade på börsen. Men spelberoende har hamnat i riskzonen i samband med det ökade intresset. Det finns en möjlighet att börsen triggar igång samma mekanismer som spel, menar Erik Ström, psykolog och enhetschef på Beroendecentrum i Örebro.

Han berättar för Sveriges Radio att Beroendecentrum mycket sällan stötte på några sådana fall när de började behandla spelmissbrukare. Idag kommer det in ett par personer om året.

Substitut för spelberoende

”Det kan vara efter att man har blivit botad från sitt spelberoende som det här blir en ny grej, som i mångt och mycket är samma sak”, säger Erik Ström.

Han menar att börsen har stora likheter med kasinospel.

”Det är risker och det är att man ska försöka spekulera. Det är också ett intermittent beroende – du får inte alltid tillbaka det du tror, utan det kommer bara ibland. Och det gör att du blir så starkt fast i det”, säger Erik Ström.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Holknekt jämför Unibet med en crackdealer [Dagens PS]
Nya teknologier och spelproblem – finns det något hopp? [Dagens PS]