De ökande livsmedelspriserna har blivit en viktig politisk fråga i Indonesien och i landet ska nu polisen, dygnet runt, övervaka produktionen och distributionen av matolja.

ANNONS

Arbetsgruppen som ska övervaka den indonesiska matoljeproduktionen består av poliser, underrättelsetjänstemän och statligt anställda. De ska se till så att företag producerar matlolja enligt uppsatta mål och säljer den för under 14 000 rupiah per liter, motsvarande 9,20 kronor, det rapporterar Bloomberg.

”Våra resultat på plats visar att matolja ännu inte är tillgänglig på alla marknader och vi måste vidta ytterligare åtgärder”, sade polischef Listyo Sigit Wibowo till reportrar på måndagen, efter att ha träffat Indonesiens industriminister Agus Gumiwang Kartasasmita, det skriver Bloomberg.

Svårt nå efterfrågan på matolja

Den indonesiska regeringen har haft svårt att nå efterfrågan på matpoljeproduktionen i landet, trots att Indonesien är en av världens största producenter av palmolja. Stigande priser på matolja har gjort att inflationen i mars stigit till den högsta på två år, vilket gjort att president Joko Widodo lovat kontant hjälp till familjer med  låg inkomst och småföretag som i sin produktion behöver matolja.

Indonesiens statliga livsmedelsbolag har distribuerat nästan 14 miljoner liter billig matolja i landet och försöker nå den ökande efterfrågan när muslimerna i Indonesien nu går mot fastemånaden Ramadan, som innebär fest och firande.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Förbud för matimport ska hindra avskogning [Dagens PS]