EU vill förbjuda matimport av till exempel palmolja och kaffe från områden som är utsatta för avskogning. Det framgår av ett lagförslag som EU-kommissionen lade fram i onsdags.

ANNONS

Virginijus Sinkevicius, EU:s miljö- och havskommissionär säger till Financial Times att Bryssel framför allt riktar in sig på sex varor – nötkött, soja, palmolja, kaffe, kakao och timmer. Regeln ska tvinga företag att bevisa att den produkt de säljer inte har sitt ursprung i områden där laglig eller olaglig avskogning pågår, eller där försämrad kvalitet på skog blir resultatet av det jordbruk som bedrivs.

”Den här regleringen visar på vårt globala ansvar och att EU går från ord till handling”, säger Sinkevicius.

De sex produkterna står för 19 procent av EU:s varuimport, och förbudet ska skydda skogar och ursprungsbefolkning mot de konsekvenser som efterfrågan får på produkterna.

“EU kommer med ett klart budskap till stora matvarukedjor och jordbruksproducenter: en av de största ekonomierna I världen kommer inte att acceptera jordbruksprodukter som har koppling till avskogning”, sager Nico Muzi, generalsekreterare för organisationen  Mighty Earth.

Välkommet förslag – och kritiserat

Enligt lagförslaget, som måste gokännas av EU-parlamentet innan det går igenom, ska bolag visa att de produkter som de säljer på EU:s inre marknad inte har samröre med verksamheter där avskogning förekommer från och med december 2020, det vill säga från och med ett år tillbaka. De som inte kan uppvisa rätt information till nationella myndigheter kan få böter på upp till fyra procent av sin omsättning.

En del miljöorganisationer har välkomnat lagförslaget, men andra har kritiserat kommissionen för att gummi inte tillhör råvarorna på listan. Enligt en nyligen publicerad studie har fem miljoner hektar regnskog i Sydostasien och Afrika söder om Sahara huggits ner till förmån för gummiplantager mellan 2003 och 2017.

EU-kommissionen har emellertid meddelat att det kan bli aktuellt att lista även gummi i en senare version av lagen.

ANNONS
ANNONS

Miljöorganisationen WWF skriver i en kommentar att man ser lagförslaget som ett stort steg framåt, men att det också innehåller juridiska oklarheter, enligt tidningen Aktuell Hållbarhet.

”Negativt är att det innehåller flera kryphål som hindrar EU:s stora möjlighet att hålla avskogningen borta från marknaden. Exempel på detta är att andra naturliga ekosystem och flera viktiga produkter inte inkluderas i lagen, samt att mänskliga rättigheter inte kommer in tydligare för att stärka rättigheter för urfolk och lokalsamhällen”, skriver WWF i sin kommentar.

Läs också:

Växthusgaser från livsmedel har ökat med 17 procent [Dagens PS]
Svenska banker stor finansiär av skogsskövling [Dagens PS]