Nu är det klart: Philip Morris lägger bud på Swedish Match. Kontantbudet motsvarar 106 kronor per aktie, och Swedish Match styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera budet.

ANNONS

Pressmeddelandet om budet på Swedish Match gör slut på spekulationerna. Budet på 106 kronor per aktie innebär att det totala värdet på erbjudandet från Philip Morris är 16 miljarder dollar (drygt 161 miljarder kronor).

Swedish Match del i rökfri strategi

”Vi är glada över att kunna meddela detta spännande steg på Philip Morris Internationals och Swedish Match resa mot en rökfri framtid”, säger Jacek Olczak, vd för Philip Morris i pressmeddelandet. ”Swedish Match engagerade medarbetare och ledning har hängivet arbetat för att nå bolagets vision om en värld utan cigaretter, och samtidigt levererat mycket starka resultat”.

IF Metalls ledamot reserverar sig

Enligt Dagens Industri är budet på 106 kronor 11 procent högre än stängningskursen igår. Budet ligger 39 procent högre än måndagens stängningskurs, som noterades innan det blev känt att det förekom diskussioner om köp, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

DI rapporterar också att IF Metalls ledamot i styrelsen reserverade sig mot rekommendationen till aktieägarna. Ledamotens motivering är att Swedish Match är värt mer som ett självständigt bolag.

Målsättning: ersätta cigaretter

Pilip Morris offentliggjorde 2016 målsättningen att ersätta cigaretter med alternativ som är mindre skadliga. Köpet är enligt pressmeddelandet ännu ett steg i den riktningen för den amerikanska tobaksjätten.

”Både övertygande strategiska och ekonomiska skäl talar för att detta samgående skulle skapa en global ledare inom rökfria produkter, stärkt av kompletterande geografisk närvaro, kommersiella möjligheter och produktportföljer – och öppna upp betydelsefulla plattformar för tillväxt i USA och internationellt”, säger vd Jack Olczak i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

 

Läs även: Svenska aktier som kan bli vinnare på inflationen [Dagens PS]