Philip Morris International överväger att köpa upp Swedish Match, skriver Bloomberg. Om affären blir av kan det vara en av de största transatlantiska överenskommelserna 2022. Aktien rusade mer än 24 procent efter att nyheten kom i morse.

ANNONS

Philip Morris, som bland annat säljer cigarettmärket Marlboro, visar intresse för att köpa upp Swedish Match. Anledningen är att snus är en rökfri nikotinprodukt, vilket just nu är intressant för tobaksjätten.

Philip Morris har under den senaste perioden bland annat satsat på en ny form av e-cigaretter, hjälpmedel för folk som vill sluta röka och astmamediciner. I det sammanhanget framstår även portionssnus som intressant.

Det är bland annat portionssnuset ZYN och vissa produkter för rökavvänjning som gör det svenska bolaget konkurrenskraftigt. Snuset får inte säljas i de flesta andra EU-länder, men finns att köpa i USA.

Swedish Match kan få flera bud

Philip Morris meddelar att man nu för samtal om ett förvärv, och  tror att de två parterna kan lämna besked om en eventuell affär de kommande dagarna. Båda bolagen har under året ökat i börsvärderingarna, trots en i övrigt nedåtgåenden trend.

Swedish Match värderas till 11,5 miljarder dollar på marknaden, men det värdet kan växa till 15 miljarder vid ett uppköp enligt Bloombergs analytiker Kenneth Shea.

Olika typer av orala nikotinprodukter är intressanta för Philip Morris, som nyligen lanserade sitt eget snus i USA, ett märke kallat On.

ANNONS
ANNONS

Om affären blir av innebär det en konkurrensmässig fördel för koncernen gentemot andra aktörer på marknaden för bland annat e-cigaretter. Swedish Match är också intressant för andra tobaksbolag. Ett motbud kan mycket väl komma från till exempel Japan Tobacco, skriver Bloomberg.

Läs också:

Ny nikotinskatt kan slå hårt mot Swedish Match i USA [Dagens PS]
Snusjätten växer rekordsnabbt på nätet [Dagens PS]