Privata Affärer listar i sin pappersupplaga för maj aktier på Stockholmsbörsen som kan bli vinnare på inflationen. Men än så länge är det bara Axfood som satt fart av bolagen för dagligvaror. 

ANNONS

Inflationen i Sverige för mars var på 6,1 procent – den högsta siffran på över 30 år. Kraftiga prisökningar på el och drivmedel är några av de tyngsta förklaringarna till den höga inflationen.

Det är också rejält stigande priser i mataffären, bland annat då el- och drivmedelspriserna slår mot producenter av matvaror. Att de stora jordbruksnationerna Ryssland och Ukraina driver också priserna uppåt.

Privata Affärer uppmärksammar i sin pappersupplaga för maj att livsmedelsaktier är av en konjunkturokänslig natur som passar den defensive investeraren och kan bli aktier som är vinnare på inflationen. Tidningen fokuserar på Axfood, med Axel Johnson Gruppen som majoritetsägare. De är sist kvar i kategorin livsmedelsbutiker efter att Ica blivit utköpta från börsen. Företaget handlas till 30 gånger innevarande års vinst och aktien har rusat med 50 procent på ett år.

Axfood delar dessutom ut så mycket som 75 procent av vinsten, vilket ändå bara ger en direktavkastning på 2,3 procent. Men då konsumenterna lär fortsätta köpa bröd och mjölk även vid prishöjningar förväntar sig Privata Affärer att bolaget kan överföra ökade kostnader till konsumenterna.

Tidningen poängterar att även bolag som Essity och Swedish Match är rimliga defensiva placeringar för den som fruktar inflation och sämre konjunktur. ”Snus, blöjor och hygienartiklar är en typ av varor som inte ratas av konsumenterna i första taget”, skriver PA.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Axfood flaggar för ännu högre matpriser [Dagens PS]