Precis innan Rysslands invasion av Ukraina överförde Roman Abramovitj privata jetplan och superyachter till sina barn.

ANNONS

Läckta dokument avslöjar att den ryska oligarken Roman Abramovitj förde över äganderätten av tillgångar för miljarder dollar till sina barn innan Ryssland sanktionerades, det rapporterar The Guardian.

Skyddat sin förmögenhet i årtionden

15 dagar innan Rysslands invasion av Ukraina försökte Roman Abramovitj också sälja en fastighet i Portugal, men stoppades av myndigheterna där, det rapporterar Insider.

Dokumenten i läckan har delats anonymt med The Guardian och dokumenten visar hur Roman Abramovitj i årtionden har använt opaka förtroendestrukturer för att skydda sin förmögenhet.

MISSA INTE: Dråpslaget – nu blir barnfamiljer 53 000 kronor fattigare [Dagens PS]

Strukturerade om efter hot om sanktioner

Omorganisationen av oligarkens ekonomiska angelägenheter började bara några dagar efter det att regeringar hotat med att införa sanktioner mot ryska oligarker om Ryssland skulle invadera Ukraina.

ANNONS
ANNONS

De läckta dokumenten väcker frågor om huruvida förändringarna i Roman Abramovitjs ekonomiska angelägenheter gjordes för att försöka skydda oligarkens stora förmögenhet från att frysas.

Barnen ägare till trofétillgångar

Förändringarna verkar ha gjort olikarkens sju barn till de slutgiltiga ägarna an trofétillgångar som lyxfastigheter, superyachter, helikoptrar och privatflygplan.

Enligt experter på sanktioner kan förändringarna i ägandestrukturen komplicera ansträngningarna att verkställa sanktionerna mot Roman Abramovitj och förhindra frysning av hans tillgångar.

Det här kommer troligtvis väcka frågor om huruvida Roman Abramovitjs barns tillgångar också ska frysas.

USA sanktionerar inte

EU och Storbritannien ser Roman Abramovitj som en oligark som är för Kreml och i mars 2022 infördes sanktioner mot honom eftersom han påstås ha gynnats av sina relationer med Rysslands president Vladimir Putin.

Själv har han förnekat att han skulle ha ekonomiska band till Kreml och har väckt rättsliga åtgärder för att häva EU:s sanktioner mot honom.

ANNONS
ANNONS

Han är såväl rysk som israelisk och portugisisk medborgare och USA har inte lagt till honom på sin sanktionslista. Ukraina ska ha bett Vita Huset att inte införa sanktioner mot honom då han blivit en inofficiell medlare i fredsförhandlingar.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Abramovitj – 66 miljarder i misstänkta tillgångar frysta på Jersey [Dagens PS]