På 100 dagar har en global insatsstyrka lyckats frysa tillgångar på över 330 miljarder dollar från ryska oligarker och banker. Fler lyxyachter har också beslagtagits från den ryska finanseliten. 

ANNONS

Enligt insatsstyrkan, som grundades på uppdrag av USA, har man fryst tillgångar värda 30 miljarder dollar från sanktionerade ryska oligarker och 300 miljarder dollar från Rysslands centralbank.

Arbetsgruppen inrättades 100 dagar sedan som en del av de omfattande sanktioner mot Ryssland som skett på grund av invasionen av Ukraina. Utöver USA leds den även av Australien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan och Europeiska kommissionen. 

Vill du läsa senaste nytt om jakten på oligarkerna? Ta enkelt del av vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Beslagtagit flera megayachter

I ett uttalande skriver de att de även beslagtagit ett flertal yachter och fastigheter som ägs av sanktionerade ryssar. 

Bland annat har man fått tag på lyxyachten Amadea som ägs av ryske miljardären Suleiman Kerimov, och som ska vara värd 300 miljoner dollar. Yachten anlände i San Diego i måndags, efter att i maj beslagtagits av Fiji på uppdrag av den globala insatsstyrkan. 

Även yachten Tango har man lyckats beslagta, som ägs av den ryske oligarken Viktor Vekselberg och är värd 90 miljoner dollar. 

ryska oligarker
Ryske oligarken Suleiman Kerimovs lyxyacht Amadea, när den gled in i amerikanska staden San Diego tidigare i veckan. (Foto: TT)
ryska oligarker
Yachten Tango som ägs av miljardären Viktor Vekselberg, när den togs i beslag i april. (Foto: TT)

Fortsätter arbetet

Men arbetsgruppen understryker att de inte på långa vägar är färdiga med arbetet, och kommer fortsätta att spåra de ryska oligarkernas sanktionerade tillgångar.

Restriktionerna är menade att isolera Ryssland från globala marknader och störa deras invasion av Ukraina.

“Tillsammans kommer vi att säkerställa att våra sanktioner fortsätter att straffa Ryssland för deras oprovocerade aggressioner mot Ukraina, och för att förhindra att utsedda personer förses med tillgångar och ekonomiska resurser”, säger insatsstyrkan i uttalandet.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på Business Insider.

Läs mer: Nu är superyachten för 2,9 miljarder tagen i beslag 

Läs mer: Rysslands rikaste man finner frihamn i Dubai