Dagens PS

Rysslands rikaste man finner frihamn i Dubai

Lyxyachten Nirvana befinner sig just nu i Dubai. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 30 juni 2022Publicerad: 30 juni 2022

Den ryske oligarken Vladimir Potanin har i veckan lagt till med sin 290 fot långa lyxyacht i Dubai. Enligt uppgift har Potanin inte sanktionerats av väst, men har nära band till Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar Business Insider.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en tid då alla som har eller har haft ett nära samröre med president Vladimir Putin granskas under lupp är det svårt att göra en diskret entré. När den ryske oligarken Vladimir Potanin lade till med sin 290 fot långa lyxyacht Nirvana, var det således ett antal journalister som reagerade.

Vladimir Potanin anses vara Rysslands rikaste man och står bakom världens största tillverkare av raffinerat nickel, Nornickel. Enligt Bloomberg Billionaires Index ska han vara god för omkring 37,1 miljarder dollar, vilket gör honom till världens 33:e rikaste man.

Han är även känd för att genom åren haft ett nära samröre med president Putin, som han gärna semestrar och spelar ishockey med. Nirvana är i sin tur ett lyxbygge som sägs vara värd omkring 300 miljoner dollar och är bland annat utrustad med ett terrarium för exotiska reptiler och en 7,5 meter lång pool.

Dubai intar neutral hållning

Trots dessa omständigheter är Potanin i nuläget inte en del av varken USA:s, EU:s eller Storbritanniens sanktionslistor. Han är däremot en av flera ryska miljardärer som på senare tid överfört omfattande tillgångar till Dubai, skriver Business Insider.

Det kan förklaras med att Förenade Arabemiraten hittills intagit en neutral hållning i konflikten mellan Ryssland och Ukraina och inte infört några sanktioner.

Dock har regeringstjänstemän i Dubai tidigare meddelat att sanktionerade individer inte får göra affärer i landet. Det lämnar fältet fritt för miljardärer som Potanin att flytta sina yachter till semesterparadiset, på betryggande avstånd från väst.

Utöver Potanins Nirvana befinner sig just nu ytterligare en lyxyacht värd 156 miljoner dollar i Dubai som ska tillhöra miljardären Andrey Skoch. Tidigare i juni har även lyxyacht tillhörande den ryske oligarken Andrey Melnichenko befunnit sig i landet.

ANNONS

Läs även: Rysk miljardär målvakt i härva av lyxyachter

Läs även: Nu är superyachten för 2,9 miljarder tagen i beslag

Läs även: USA beslagtar rysk lyxyacht på Fiji

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS