Dagens PS

Nu blir det billiga kaffet dyrt

kaffet
Kaffe – en lyxvara numera (Foto: Simon Rehnström/SvD/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 15 maj 2023Publicerad: 15 maj 2023

Det är brist på robusta, den billiga kaffebönan som används i bland annat snabbkaffe. Kaffet kan därmed rusa i pris. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De höga priserna på kaffe har fått många konsumenter att titta lite extra på prislappen och välja ett billigare kaffepaket.

I vanliga fall är det kaffet tillverkat av robusta-bönan, som är enkel att odla i större kvantitet, vilket gör den billigare än arabica-bönan.

Nu kan det vara slut med det.

Brist på billiga bönan

Det råder nämligen brist på bönan, som används vid tillverkningen av bland annat snabbkaffe, espresso och mataffärernas billigare kaffepaket. Det rapporterar Bloomberg.

Anledningen är att odlarna av robusta-bönan inte hinner möta den ökande efterfrågan på billigt kaffe som just nu råder i världen på grund av de höga matpriserna.

Stor efterfrågan

Enligt International Coffee Organization ökade de globala exporterna av robusta-bönan mellan oktober i fjol och mars i år upp med 4 procent, i jämförelse med samma period 2021-2022.

Bristen på bönan ser heller inte ut att förändras under den närmaste tiden.

Sämre skördar i flera länder

Vietnam, som är en av världens största robusta-producenter, har haft sin minsta skörd på fyra år. Anledningen är att bönderna valt att fokusera mer på att lönsamma skördar, som avokado och durian-frukter, sedan Rysslands invasion av Ukraina drivit upp kostnaderna för gödningsmedel.

Den näst största producenten, Brasilien, har fått sina grödor förstörda av torka. Det finns även en oro för att skördarna i Indonesien kan komma att minska på grund av skyfall.

Läs även: Hotet: Därför kan kaffet bli extremt dyrt

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS