Den norska oljefonden vill inte ge Ericssons vd Börje Ekholm och bolagets styrelse ansvarsfrihet på bolagsstämman den 29 mars, enligt Dagens industri

ANNONS

Sedan tidigare har rådgivarbolaget ISS satt sig emot ansvarsfrihet för Börje Ekholm samt tre andra styrelseledamöter på grund utav att de inte inte ha tagit sitt ansvar vid korruptionshärvan i Irak, med mutor som troligen finansierade terrornätverket Islamiska staten.

Även småspararorganisationen Aktiespararna har sagt att de sannolikt inte röstar för att ge Ericssons vd och styrelse ansvarsfrihet.

I en intervju med Dagens industri säger världens största aktieägare, den norska oljefonden, att de inte heller vill ge ansvarsfrihet åt de ledande företrädarna för Ericsson. Oljefonden äger 1,4 procent av aktierna i den svenska telekomjätten.

”Vi kommer rösta nej till att ge Ericssons styrelse ansvarsfrihet”, säger vd:n för norska oljefonden Nicolai Tangen till Di.

”Företaget lever inte upp till de förväntningar vi har vad gäller antikorruptionsarbete”.

För att nekas ansvarsfrihet på en årsstämma krävs att en minoritet bestående av ägare till minst en tiondel av samtliga aktier i bolaget röstar mot, skriver Di.

Missa inte: DN: 97 miljarder borta – och vd Börje Ekholm hänger löst [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Di avslöjar: Nytt bakslag för Ericsson – norska oljefonden röstar mot ansvarsfrihet [Dagens industri]

Läs även: ISS: Ingen ansvarsfrihet för Ericssons vd [Dagens PS]

Läs även: Ericsson: Sparkad hämnades genom att läcka information [Dagens PS]