Laxbolagen på Oslo-börsen faller kraftigt efter att regeringen i Norge presenterat en ny laxskatt. Miljardärerna bakom laxbolagen rasar i takt med deras förmögenheter. ”Just nu är jag riktigt förbannad”, säger laxmiljardären Helge Møgster till E24.

ANNONS

Norges regering vill införa vad de kallar en grundränteskatt som är knuten till utnyttjande av naturresurser och ska ge 33 miljarder norska kronor i intäkter per år till statskassan.

Det väntas framför allt drabba energibolagen och Norges stora industri av sjömat som lax.

”Energiproducenter och fiskodlare drar in miljarder på våra gemensamma tillgångar. Regeringen föreslår nu att mer av det värde som skapas ska gå tillbaka till samhället”, uppger norska regeringen i ett uttalande.

Storbolagen faller mellan 15 och 25 procent

Världens största laxproducenter Mowi, Salmar, Lerøy Seafood och Grieg Seafood faller alla mellan 15 och 25 procent på Oslo-börsen på torsdagsförmiddagen.

Det innebär att några av Norges rikaste personer förlorat stora belopp på kort tid. E24.no rapporterar att de fyra största ägarna i laxindustrin i Norge, John Fredriksen samt Witzøe, Grieg och Møgster-familjerna förlorat 12 miljarder norska kronor på bara några timmar.

ANNONS
ANNONS

”Just nu är jag riktigt förbannad”, säger laxmiljardären Helge Møgster till E24.

”Det handlar om att staten ska råna kusten. Det blir slut på all investering och all anställning av ny personal”, säger Helge Møgste som är storägare i Austevoll Seafood.

Regeringen försvarar laxskatt

Norges regering tar dock börsfallet med ro, och försvarar sin nya reform.

”Börsen är ett ekonomiskt nervsystem som reagerar på nyheter av olika slag. Det är helt naturligt”, säger statsminister Jonas Gahr Støre (S) om börsraset.

”Om vi ​​inte hade gjort det här hade vi varit tvungna att skära ner på sjukhus, polis eller försvar. Annars skulle vi behöva höja skatterna”, säger finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) till Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: För 20:e året i rad – han är rikast i Norge [Dagens PS]

Läs även: Norge profiterar på kriget och energikrisen [Dagens PS]

Läs även: Norsk lax mot strömmen – blir mycket billigare [Dagens PS]