Miljardärerna blir allt fler i Norge. Enligt en färsk sammanställning av finanstidningen Kapital har landet fått 37 nya miljardärer bara i år. Rikast av dem alla är mannen som toppat listan de senaste nitton åren, skriver E24.

ANNONS

Trots en galopperande inflation och höjda räntor har antalet miljardärerna i grannlandet Norge aldrig varit fler. Det framgår av finanstidningen Kapitals årliga sammanställning som visar på att det i nuläget finns 444 miljardärer i Norge.

En titt på den totala rikedomen bland landets 400 rikaste personer visar att de i genomsnitt behöver ha en förmögenhet på minst 1,2 miljarder norska kronor, för att ens kvala in på listan.

37 nya miljardärer i år

Tillsammans är miljardärerna goda för 1,884 miljarder norska kronor, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med förra året. Anmärkningsvärt är också att 2022 resulterat i 37 sprillans nya miljardärer.

Det kan även konstateras av majoriteten av Norges rikaste personer är män, även om det döljer sig en kvinna på 29:e plats.

Så vem är då rikast av dem alla?

Rikast i Norge – igen

Med en beräknad förmögenhet på 124 miljarder norska kronor, vilket motsvarar detsamma i svenska kronor, är det ingen mindre än miljardären bakom oljerederiet Frontline, John Fredriksen, 78 som kniper förstaplatsen med god marginal.

En placering Fredriksen lyckats hålla i två decennier. Kanske tack vare att hans konto utökats med 10 miljarder under året som gått?

ANNONS
ANNONS

Näst rikast är Rema 1000-ägaren Odd Reitan, tätt följd av hedgefondförvaltaren Ole Andreas Halvorsen, med en sammanlagd förmögenhet på 64 respektive 62,5 miljarder norska kronor, skriver E24.

Läs även: Kvinnor tar plats bland de ultrarika [Dagens PS]