Dagens PS

För 20:e året i rad – han är rikast i Norge

John Fredriksen är en av Norges milljardärer. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 23 sep. 2022Publicerad: 23 sep. 2022

Miljardärerna blir allt fler i Norge. Enligt en färsk sammanställning av finanstidningen Kapital har landet fått 37 nya miljardärer bara i år. Rikast av dem alla är mannen som toppat listan de senaste nitton åren, skriver E24.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots en galopperande inflation och höjda räntor har antalet miljardärerna i grannlandet Norge aldrig varit fler. Det framgår av finanstidningen Kapitals årliga sammanställning som visar på att det i nuläget finns 444 miljardärer i Norge.

En titt på den totala rikedomen bland landets 400 rikaste personer visar att de i genomsnitt behöver ha en förmögenhet på minst 1,2 miljarder norska kronor, för att ens kvala in på listan.

37 nya miljardärer i år

Tillsammans är miljardärerna goda för 1,884 miljarder norska kronor, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med förra året. Anmärkningsvärt är också att 2022 resulterat i 37 sprillans nya miljardärer.

Det kan även konstateras av majoriteten av Norges rikaste personer är män, även om det döljer sig en kvinna på 29:e plats.

Så vem är då rikast av dem alla?

Rikast i Norge – igen

Med en beräknad förmögenhet på 124 miljarder norska kronor, vilket motsvarar detsamma i svenska kronor, är det ingen mindre än miljardären bakom oljerederiet Frontline, John Fredriksen, 78 som kniper förstaplatsen med god marginal.

ANNONS

En placering Fredriksen lyckats hålla i två decennier. Kanske tack vare att hans konto utökats med 10 miljarder under året som gått?

Näst rikast är Rema 1000-ägaren Odd Reitan, tätt följd av hedgefondförvaltaren Ole Andreas Halvorsen, med en sammanlagd förmögenhet på 64 respektive 62,5 miljarder norska kronor, skriver E24.

Läs även: Kvinnor tar plats bland de ultrarika

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS