Dagens PS

Musk kan förlora historisk lön

En bild på Elon Musk, vd för Tesla.
Elon Musks förmögenhet har varierat kraftigt de senaste åren. Just nu uppgår den till cirka 1 960 miljarder kronor. (Foto: Jordan Strauss, Invision /AP / TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 09 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

Förtjänar en av världens rikaste människor att bli ännu rikare? Ja, säger Teslas styrelse. Andra inblandade säger blankt nej. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Teslas styrelse vill att investerare ska stödja deras överenskommelse med vd:n Elon Musk om att tilldela honom det största lönepaketet i historien, värderat till 56 miljarder dollar, cirka 616 miljarder svenska kronor. 

“Ett avtal är ett avtal”, säger Teslas styrelseordförande Robin Denholm, enligt Fortune

Missa inte: Nobben: Norges oljefond säger nej till Musk. Dagens PS

Skapat enormt värde

Den oberoende styrelseordföranden förklarade att omröstningen handlar om “rättvisa mot vår vd”. 

“Aktieägare har haft stor nytta av Elon Musks ledarskap som har bidragit till att skapa 735 miljarder dollar (cirka 8 085 miljarder svenska kronor) i marknadsvärde från 2018 till 2023. Anställda, aktieägare och kunder har alla skördat belöningar – alla utom Elon Musk själv”, argumenterade hon.

Teslas aktieägare kommer att rösta nästa vecka för att ratificera Elon Musks aktieoptionspaket för andra gången. Detta efter att en domare upphävde beslutet i januari.

Delaware Chancery Court fann att det saknades oberoende bland styrelseledamöterna och att det förekom olämpliga förhandlingar mellan Elon Musk och styrelsen. 

ANNONS

Läs mer: Kritiserade Musks lön – förlorade jobbet. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Inte alla aktieägare är med på noterna

New York City Comptroller Brad Lander och andra investerare möttes denna vecka för att diskutera Tesla-omröstningen.

NYC:s pensionsfonder har Tesla-aktier värda cirka 627 miljoner dollar och kommer att rösta mot Elon Musks löneplan och återvalet av Kimbal Musk och James Murdoch till styrelsen. Elon Musks bror och James Murdoch är för nära Tesla-vd:n och så är även andra styrelsemedlemmar, menade Brad Lander.

Undanhåller stöd

“En miljardär kan inte bara låta sin bror och sina bästa vänner vara de som bestämmer vilka regler de ska följa, vilka domstolar de ska lyssna på “, sa han vidare. 

Amalgamated Bank och ett halvdussin andra Tesla-investerare har också i ett brev indikerat att de planerar att undanhålla stöd för Elon Musks löneplan eller styrelsemedlemmarnas återval.

“Hybris, minst sagt”

ANNONS

En annan tung aktör som är kritisk mot överenskommelsen är Teslas tidigare revisionskommittéordförande, Steve Westly. Enligt Fortune säger han att han inte skulle rösta för Elon Musks enorma lönepaket.

“Lyssna, Elon Musk har gjort ett enastående jobb; han har byggt ett av tidens mest transformativa företag. Men att begära en löneökning på 55 miljarder dollar precis när du missat kvartalsmålen, tillväxten saktar ner och du har sagt upp 15 procent  av arbetsstyrkan är, skulle jag säga, hybris minst sagt”.

Läs även: Elon Musks chip-bluff sänker Tesla på börsen. Dagens PS

Läs även: Trump kan värva Musk till Vita huset. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS