Dagens PS

Elon Musks chip-bluff sänker Tesla på börsen

Elon Musk
Elon Musk skickade Teslas microchip till sina andra bolag istället. (Foto: Jordan Strauss/AP/TT och Nvidia)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Teslas aktie faller efter nyheter om att Elon Musk ska ha omdirigerat leveranser av Nvidias dyra AI-chip från Tesla till sina andra bolag. Dessutom anklagas vd:n för insiderbrott, rapporterar CNN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elbilstillverkaren Tesla ska bli “en ledare inom AI och robotik” och kommer sannolikt att spendera mellan 3 och 4 miljarder dollar, motsvarande drygt 30 till 40 miljarder kronor, på hårdvara från Nvidia i år.

Uppgifterna kommer från Teslas vd Elon Musk, som lade ut uppgifterna på tisdagen på sociala medier-plattformen X, som han också äger.

Hög efterfrågan på Nvidia-chip

Efterfrågan är mycket hög på Nvidias produkter, framför allt är det kö på att få köpa det eftertraktade mikrochipet H100, där många bolag väntar på sina beställningar.

Elon Musk anklagas för att ha överdrivit Teslas beställningar av chipet för att sedan omdirigera leveranserna till sina andra bolag, som X och det nystartade AI-bolaget xAI, rapporterar CNBC med hänvisning till email från anställda på Nvidia.

Teslas aktie föll runt en procent på nyheten på tisdagen, och fortsatte att falla ytterligare en procent på onsdagen (vid 15.30 svensk tid).

Konflikt med aktieägare

Det finns en konflikt mellan Musk och vissa upprörda aktieägare som ifrågasätter om miljardären uppfyller sina skyldigheter gentemot Tesla samtidigt som han driver en samling andra företag som kräver hans uppmärksamhet, resurser och rejäla mängder kapital.

ANNONS

Bland annat ifrågasätts hans stora kompensationspaket som aktieägarna nu ska rösta om, vilket Dagens PS rapporterat om tidigare.

Musk anklagas också för att ha sålt Tesla-aktier på ett felaktigt sätt för 7,5 miljarder dollar inför en kvartalsrapport i januari 2023 som fick aktien att störtdyka. Försäljningen gjordes för att finansiera köpet av Twitter, men enligt en stämning så borde Musk ha haft koll på att nästa resultatrapport skulle bli dålig, och därmed agerade han enligt stämningen på insiderinformation, rapporterar CNN.

Läs även: Tunga investerare flyr Tesla: “Historien är över” (Dagens PS)

Läs även: Frågan på allas läppar: Hur blir det med Musks lön? (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS