Miljardären John Fredriksen i clinch med rederi – igen

Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 31 maj 2023
John Fredriksen
Skeppsredaren och miljardären John Fredriksen ser ännu en gång rött i styrelserummet.(Foto: TT)

Den norske miljardären och skeppsredaren bakom Frontline, John Fredriksen, befinner sig ännu en gång på kollisionskurs med ett annat rederi.

ANNONS
ANNONS

Det är inte första, och sannolikt heller inte sista gången som John Fredriksen, tidigare Norge rikaste man, hamnar i konflikt på styrelsenivå med andra börsnoterade oljetankerbolag.

Senast det begav sig, var det i samband med miljardärens planerade fusion av Frontline Plc och Euronav, som tidigare i år grusades, och sedermera ledde till att Euronavs vd Hugo de Stoop avgick, skriver Bloomberg. 

Nu är det istället tankerbolaget International Seaways Inc. som blivit föremål för Fredriksens irritation.

Kommer hålla inne sin röst

Det framgår av ett öppet brev som Seatankers Group, genom vilka Fredriksen hanterar sina sjöfartsinvesteringar, skickat till International Seaways Inc, som de investerade i förra året.

Där meddelar Seatankers att de inte kommer rösta vid det årliga aktieägarmötet, vilket innebär att de inte kommer medverka till omvalet av styrelseledamöter.

ANNONS
ANNONS

Skamlöst beteende

Skälet till det ska enligt uppgift vara att Seatankers med Fredriksen i spetsen, upplever att några av styrelse- och ledningsmedlemmarna på International Seaways agerat av egenintresse och “skamlöst” tagit åt sig äran för avkastningen i bolaget.

Anklagelser som International Seaways avvisar som missvisande. Man finner det även anmärkningsvärt att Seatankers går till attack mot två av styrelsens tre kvinnliga ledamöter.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Oljepriset det lägsta på fyra veckor

För 20:e året i rad – han är rikast i Norge

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS