ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Oljepriset det lägsta på fyra veckor

Uppdaterad: 31 maj 2023Publicerad: 31 maj 2023
På tisdagen sjönk det merikanska oljepriset och det låga försäljningspriset kan hjälpa till att hålla nere bensinpriset för konsumenter
På tisdagen sjönk det merikanska oljepriset och det låga försäljningspriset kan hjälpa till att hålla nere bensinpriset för konsumenter. (Foto: TT)

På grund av oro sjönk på tisdagen det amerikanska priset på råolja med 4,4 procent och hamnade under 70 dollar fatet.

ANNONS
ANNONS

Oro för om avtalet om USA:s skuldtak kommer gå igenom i kongressen och rapporter om spänningar mellan Ryssland och Saudiarabien inför ett viktigt OPEC-möte påverkade det amerikanska oljepriset på tisdagen, det rapporterar CNN.

Växande skepsis mot avtalet

“Det är inte säkert att skuldaffären kommer att bli klar. Det skrämmer marknaden, ingen tvekan om det”, säger Robert Yawger, vice vd för energiterminer på Mizuho Securities, om avtalet om att höja skuldtaket.

Patrick De Haan, chef för petroleumanalys på GasBuddy, menar att det finns en “växande skepsis” mot avtalet om skuldtak och pekar på risken att en “djup lågkonjunktur” som dämpar efterfrågan på olja kan starta om man misslyckas med att höja lånegränsen.

ANNONS
ANNONS

Oljepriset det lägsta på fyra veckor

Det amerikanska oljepriset sjönk till 69,46 dollar, cirka 749,76 kronor, per fat, vilket är det lägsta priset på nästan fyra veckor.

Tisdagen var en av årets värsta dagar på oljemarknaden och det låga försäljningspriset kan hjälpa till att hålla nere bensinpriset för konsumenter.

Brentoljan sjönk med över 4 procent, till under 74 dollar per fat, cirka 799 kronor.

Relationen mellan Ryssland och Saudiarabien

Inför helgens OPEC-möte finns det en osäkerhet gällande relationen mellan Ryssland och Saudiarabien.

Enligt Wall Street Journal har Saudiarabien uttryckt ilska mot Ryssland som inte har fullföljt sitt löfte att minska sin oljeproduktion på grund av västs sanktioner.

ANNONS

Spänningarna mellan dessa länder skapar osäkerhet om statusen för OPEC+-alliansen, alliansen mellan OPEC-medlemmar och icke-OPEC-medlemmar och som leds av Ryssland.

USA och skuldtaket

Redan i januari nådde USA skuldtaket på 31 400 miljarder dollar, drygt 338 934 miljarder kronor.

Genom att flytta runt befintliga resurser har USA:s finansdepartement sedan dess kunnat betala för sig.

USA:s finansminister Janet Yellen har varnat för att regeringen inte kommer ha tillräckligt med medel för att uppfylla alla landets förpliktelser om kongressen inte tar itu med skuldtaket senast den 5 juni.

De flesta räknar med att USA, för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden, kommer anstränga sig till sitt yttersta för att fortsätta sköta räntebetalningar och amorteringar.

Den åtstramning som behövs utan nya lån skulle slå hårt mot USA:s pensionärer och alla andra amerikaner som får pengar inom USA:s socialförsäkringssystem.

Det skulle även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet, inklusive det amerikanska försvaret, enligt SEB:s ekonomer är det här ett scenario som skulle skapa en djup recession i landet.

Källor: Bloomberg, CNN, DN, SEB, The Wall Street Journal och TT.

 

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Oljepriset faller på förnyad skuldtaksoro

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här