Gamestop förklarat – så funkar ”memeaktier”. Vad är det som händer egentligen i dator- och tv-spelsförsäljarens galna svängningar?

ANNONS

Wall Street kan inte sluta prata om Gamestop. Aktien till den gamla kedjan av dator- och tv-spelsbutiker steg tusentals procent i januari, kraschade ner tillbaka igen i februari, och nu är den återigen uppe på nya höjder i mars. Den är också populär i Sverige. I februari ägde närmare 50 000 svenskar aktien. 

Under onsdagen den 10 mars handelsstoppades aktien flera gånger på New York-börsen, eftersom att den svängde alldeles för mycket. På 20 minuter tappade aktien 40 procent, vilket var lika mycket som den stigit tidigare på dagen. Den fortsatte att falla till minus 20 procent, för att sedan landa vid samma kurs som aktien började dagen på.

Handlar egentligen inte om Gamestop

Så hur förklaras dessa extremt volatila börsrörelser?

Till att börja med måste man förstå att väldigt lite handlar om aktien Gamestop i sig självt, och ännu mindre företaget Gamestop.

Aktien har snarare blivit spelplanen för en finansiell maktstrid mellan amerikanska hedgefonder på Wall Street och amatörhandlare som flockas kring forumet wallstreetbets på Reddit.

Hedgefonderna, särskilt Melvin Capital, hade blankat Gamestop-aktien, alltså satsat emot aktien genom att låna aktier för att sälja på börsen. När lånet sedan ska lämnas tillbaka köper blankaren aktier för att lämna tillbaka, och har då värdet på aktien sjunkit sedan blankningen ger det mellanskillnaden i vinst för blankaren.

ANNONS
ANNONS

Iscensatte ”short squeeze”

Har aktien istället stigit under tidsperioden så går blankaren med förlust, och det var detta som wallstreetbets såg en möjlighet i. De iscensatte en så kallad ”short squeeze”, en attack mot blankarna. Genom att många köpte aktier i bolaget på kort tid drevs aktiekursen upp, samtidigt som blankarna tvingades sälja.

En vanlig aktie som du äger kan du som mest förlora hela den satsade summan, om bolaget till exempel går i konkurs. En blankad aktie däremot som slår fel kan du förlora mycket mer i, eftersom en aktie kan stiga hundratals procent. Vilket var vad som hände i Gamestop. Melvin Capital förlorade flera miljarder dollar i januari.

Men rallyt lugnade ner sig, och aktien sjönk igen i februari. Så vad är det som händer nu i mars?

Egentligen samma sak. Blankare såg möjligheter när aktien sjönk kraftigt igen, och följdes därpå av en ”short squeeze”. De volatila börsrörelsernas förklaring står att finna i denna fortsatta maktkamp.

Så vad händer nu? 

Det är högst oklart vad som komma skall. Gamestop-aktien har blivit mer än en aktie, det är nu en ”meme”, en symbol som är en del av internetkulturen. Detsamma gäller i något mindre grad flera andra aktier som också varit populära på wallstreetbets, som exempelvis finska Nokia.

En meme försvinner när den slutar vara populär, varken förr eller senare. Memes har dessutom en tendens att bli populära igen just när den är på väg att varva ner, om någon tycker att memen är viktig att bevara.

ANNONS
ANNONS

Meme-aktiens värde styrs alltså i högre grad av dess popularitet än andra aktier. Fundamentala värden i bolaget spelar en mindre roll.

Samtidigt kanske Gamestop passar på att bygga om de fundamentala värdena i bolaget, med ny slagkraft i varumärket och kapitaltillförsel. Vad det egentliga värdet på aktien och bolaget är i nuläget är omöjligt att uppskatta.

Det enda vi vet säkert är att fortsättning följer.

Läs mer: Urstark återhämtning för Gamestop-blankare – Dagens PS