Dagens PS

Megabonus: Storbolagets anställda får fyra årslöner

Megabonus
Fraktbolaget Evergreen Marines anställda får en megabonus. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 jan. 2023Publicerad: 09 jan. 2023

Fraktjätten Evergreen Marine från Taiwan har haft ett fantastiskt år bakom sig med jättevinster. Då belönas de anställda med en megabonus – på 50 månadslöner, alltså mer än fyra årslöner, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Storleken på Evergreen Marines bonusar varierar beroende på en anställds position och funktion och de överdimensionerade bonusarna är endast tillämpliga för personal med Taiwan-baserade kontrakt, enligt Bloombergs källa.

Bonusarna vid slutet av året har alltid baserat sig på företagets resultat samt individers prestation, säger Evergreen Marine i ett uttalande på fredagen, som var sparsamt på detaljer.

MISSA INTE: Värre än finanskrisen 2008: “fossil bank-kris”

Bolaget fick rejält med uppmärksamhet i mars 2021, då fartyget Ever Given fastnade i Suezkanalen. Men sedan dess har det gått fantastiskt för bolaget.

Fjolårets superresultat, som förväntas landa kring 635 miljarder taiwanesiska dollar (motsvarande 218 miljarder kronor), härleds till en aldrig tidigare skådad branschövergripande sjöfartsboom under de senaste två åren, driven av en pandemi-driven ökning av efterfrågan på konsumtionsvaror och fraktpriser, skriver Bloomberg.

Vissa anställda fick betalningar på upp mot 700 000 kronor den 30 december, rapporterade nyhetsbyrån Taipei Economic Daily News i förra veckan, utan att avslöja varifrån de fått informationen. Men bolagets anställda i Shanghai har klagat på att de blivit orättvist behandlade, då de fått betydligt lägre bonusar än de Taipei-baserade kollegornas megabonus.

Det kommande årets bonus ser ut att bli betydligt lägre. Rederier världen över har varnat för att en snabbt försvagad global tillväxt i kombination med fallande fraktrater sannolikt kommer att skada lönsamheten i år. Evergreen Marines aktie föll med 54 procent förra året efter en fantastisk uppgång på 250 procent 2021, enligt Bloomberg.

Läs även: Bankbonusar hotar att ryka i New York och London

ANNONS

Missa inte: Krisläge: Nu slukar räntorna 99 miljarder  – bara i bolån: “Fördubbling”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS