USA vägrar betala ut miljarder till talibanerna

Uppdaterad: 16 aug. 2022Publicerad: 16 aug. 2022
talibaner får inga pengar av USA
USA vägrar betala ut frysta tillgångar till talibanernas centralbank. (Foto: TT)

USA vägrar betala ut 3,5 frysta miljarder dollar till Afghanistans talibankontrollerade centralbank. Istället vill USA hitta sätt att direkt hjälpa Afghanistans befolkning.

ANNONS
ANNONS

USA tänker inte betala ut några av de frysta tillgångarna till talibanernas centralbank eftersom man inte vet vad pengarna isåfall skulle användas till – och att de också skulle kunna hamna hos terrorister, skriver Bloomberg.

“Vi ser inte rekapitalisering av den afghanska centralbanken som ett alternativ på kort sikt”, uppgav utrikesdepartementets talesman Ned Price vid ett möte.

USA vägrar betala ut

Pengarna har varit frysta sedan USA lämnade Afghanistan för ett år sedan och landet togs över av talibanerna. Amerikanska tjänstemän har sedan dess träffat talibanledare i Uzbekistan för att försöka hitta en uppgörelse om pengarna.

En sådan uppgörelse kommer bli betydligt svårare nu sedan det står klart att ledaren av al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, bodde mitt i centrala Kabul innan han dödades av en amerikansk drönare i slutet av förra månaden.

De 3,5 miljarder dollar utgör hälften av de 7 miljarder dollar av afghanska tillgångar som hålls i amerikanska finansinstitut.

I februari uppgav president Joe Biden att hälften av pengarna ska delas ut till familjerna av offren av 11 september medan den andra hälften ska gå till “det afghanska folkets fördel”.

Läs även: Talibanerna har kontroll över stora litium-fyndigheter

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.