Dagens PS

USA dödar al-Qaida-ledare – riktad drönarattack

USA dödar al-Qaida-ledare – riktad drönarattack
USA:s president Joseph Biden säger vid en presskonferens i natt att "rättvisa har skipats". Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 02 aug. 2022Publicerad: 02 aug. 2022

USA:s underrättelsetjänst CIA spårade al-Qaida-ledare Ayman al-Zawahiri, och dödade honom med ett drönarangrepp. Al-Zawahiri sköts på sin balkong i det riktade angreppet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA har dödat mannen som tog över efter Usama bin Ladin. Ayman al-Zawahiri dödades i ett drönarangrepp när han stod på sin balkong uppger SVT.

“Rättvisa har skipats”, säger USA:s president Joseph Biden i ett tal där han kommenterar händelsen. “Vi gör det tydligt igen i kväll att det inte spelar någon roll hur lång tid det tar, eller var du gömmer dig, om du är ett hot mot vårt folk kommer USA att hitta dig och slå ut dig.”

Tog över efter bin Ladin

Attacken mot Al-Zawahiri är den första kända amerikanska attacken sedan USA drog sig ur Afghanistan 2021.

När Usama bin Ladin dödades 2011 tog Ayman al-Zawahiri över som ledare för terroristorganisationen. Enligt New York Times hade han en stor roll i planeringen av attacken mot World Trade center 2001.

CIA säger har al-Zawahiri gömt sig i lägenheten i Kabul tillsammans med sin familj i ett drygt år, uppger CNN. Förutom Ayman al-Zawahiri ska också hans fru, dotter och barnbarn bo i lägenheten.

Fördömer operationen

”Det är en stor framgång för USA:s ansträngningar mot terrorism”, säger Mick Mulroy, en före detta tjänsteman vid CIA i ett uttalande enligt SVT. “Ett resultat av oräkneliga timmar av underrättelseinsamling under många år”, fortsätter han.

Afghanistan fördömer den amerikanska operationen. Enligt talibanska tjänstemän förbjuder Doha-avtalet anfall från USA. USA, å sin sida, säger att man inte hade någon personal på Afghanistans mark, och att man inte brutit mot avtalet. Man säger att al-Zawahiris närvaro i Kabul dock är ett brott mot Doha-avtalet, och att högt uppsatta talibanska ledare var medvetna om det, enligt CNN.

Saudiarabien positiva

I en kommentar från Saudiarabiens utrikesminister står det klart att Saudiarabien är positiva till nyheten om al-Zawahiris död.

“Al-Zawahiri är en av de terroristledare som ledde operationer i USA och Saudiarabien”, säger utrikesministern enligt CNN. “Al-Zawahiri planerade terrorisoperationer som dödade tusentals oskyldiga människor, inklusive saudier.”

Läs även: App avslöjar hemliga militärbaser – för andra gången 

Läs även: Erdoğan: Sverige och Finland onödig punkt på Natos agenda 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS