Dagens PS

Talibanerna har kontroll över stora litium-fyndigheter

talibanerna fyndigheter
Med intåget i Kabul har talibanerna tagit kontroll över flera viktiga fyndigheter, däribland en av världens största litium-fyndighet. (Foto: AP-TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 17 aug. 2021

Med intåget i Kabul har talibanerna tagit kontroll över flera viktiga fyndigheter, däribland en av världens största litium-fyndighet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Talibanerna sitter nu på några av de viktigaste strategiska mineralerna i världen”, säger Rod Schoonover, chef för tankesmedjan Center for Strategic Risks i Washington, till den amerikanska affärstidningen Quartz som berättar att talibanerna i helgen inte bara intog Afghanistans huvudstad Kabul utan också la beslag på strategiskt viktiga mineraler som beskrivs som “avgörande för den globala, rena ekonomin”.

Talibanerna uppges nu ha makt över världens största litium-fyndighet, den alkalimetall som krävs för utvecklingen av elfordon och förnybara energibatterier.

Hårt slag mot USA

Redan 2010 beskrev USA:s försvarsdepartement, enligt Quartz, Afghanistan som ett “litiums Saudiarabien” sedan amerikanska geologer insett omfattningen av grundämnet i landet.

Det rör sig om mestadels outnyttjade resurser av mineralen, men saken ställs på sin spets då USA strävar efter att minska sitt energiberoende till Kina, världens största litiumproducent.

Kina har intresse av att ha goda relationer till talibanerna och enligt bedömare väntas Kina inte dröja med att godkänna Kabuls talibanregim.

Medan USA förlorat sitt inflytande i Afghanistan stärker Kina sin roll i landet och det är “ett allvarligt slag” mot USA med facit i hand och talibanerna tagit kontroll över strategiskt viktiga fyndigheter, skriver Quartz.

Båda ryska och kinesiska intressen

Förutom litium är Afghanistan rikt på bland annat koppar och kobolt och flera sällsynta jordarter, men när det gäller litium väntas efterfrågan på mineralen 40-faldigastill år 2040.

Samtidigt är åsikten att Afghanistan inte bara kan trycka på en knapp och bli en världsomspännande litium-aktör då landets infrastruktur är svårt sargat av alla krig, och den politik som talibanregimen för är heller inget som lockar internationella investerare.

Däremot anses det fortsatt viktigt för såväl Kina som Ryssland att slå vakt om sina diplomatiska och affärsmässiga band till talibanerna.

Läs även: Experter: Kina lär erkänna en talibanregering i Afghanistan

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS