Dagens PS

Erdoğan: Sverige och Finland onödig punkt på Natos agenda

Erdogan
Recep Tayyip Erdogan under en presskonferens i Istanbul, Turkiet. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 31 maj 2022Publicerad: 31 maj 2022

Ända sedan Sverige och Finland ansökte om medlemskap i Nato har Recep Tayyip Erdoğan varit mannen på allas läppar. Här berättar den turkiske presidenten för The Economist om Natos expansion och varför han inte vill att de båda nordiska länderna ska vara en del av den historiska alliansen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Turerna kring ett potentiellt medlemskap i Nato för Sverige och Finland har varit många och stundtals förvirrande. Framförallt har de kommit att kretsa runt en man – Recep Tayyip Erdoğan, president i Turkiet som just nu gör allt i sin makt för att hindra att länderna blir en del av alliansen.

Så hur blev det så? I en artikel i The Economist redogör den turkiske presidenten med egna ord för sin syn på Nato, Kriget i Ukraina och varför han inte välkomnar Sverige och Finland till Nato.

En allians som han enligt egen utsaga varit en “stolt och oumbärlig” medlem av sedan 1952 då Turkiet återkommande agerat stabiliserande makt i globala konflikter och även stöttat upp militärt i bland annat Kosovo och Afghanistan.

Landet har även kunnat bidra till Natos motståndskraft och styrka tack vare ett förstärkt försvar som de investerat mycket i genom åren.

“Hjärndöd organisation”

Så bröt kriget i Ukraina ut, vilket kom att utmana den internationella ordningen på samtliga fronter och samtidigt väcka liv i Nato, den största militära alliansen i historien. När en global kris nu står inför dörren menar Erdogan att den en gång så starka alliansen snabbt glömt vilka som alltid funnits där och är allt för snara att söka sig nya medlemmar, som dessutom saknar dess värdegrunder.

Han skriver också att Turkiet felaktigt och oförtjänt ansetts vara överflödiga inom organisationen på senare år. Som ett led i det anklagades organisationen under 2019 av Frankrikes president Emmanuel Macron för att vara “hjärndöd”.

Ett uttalande som skapade ringar på vattnet och enligt Erdoğan visade tecken på “extrem strategisk närsynthet”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fokus på terrorism

Trots dessa tecken på tondövhet och vissa medlemsländers attityder skriver Erdogan att han ändå hade all anledning att tro att sådana utspel inte speglade organisationen i stort och betonade tvärtom Natos betydelse i globala utmaningar och växande säkerhetshot. Däribland terrorism.

En fråga som han återkommande tagit upp i Nato med målet att “stävja finansiering och rekrytering av terrorism inom Natos gränser” utan att få något större gehör.

På samma sätt förväntade sig Turkiet att Nato skulle återgälda den omtanken om och när så krävdes, vilket enligt den turkiske presidenten aldrig blev fallet.

Tar inte hoten på allvar

När kriget nu rasar i Ukraina menar Erdoğan att Nato borde ha lyssnat på honom och insett hur viktig organisationen skulle komma bli vid en global kris.

Erdogan skriver också att det är mycket olyckligt att andra medlemsländer fortfarande inte tycks ta hoten mot Turkiet på allvar. Av det skälet förtydligar han att ett eventuellt upptagande av Sverige och Finland inte bara innefattar risker för Turkiets säkerhet utan även Nato i stort.

Skälet till det är enligt Erdogan att de länder som förväntar sig att Natos näst största armé ska komma till deras försvar inte kan stå bakom rekrytering, insamling av pengar och propagandaaktiviteter för en terroristorganisation som PKK. Något som Erdogan sedan tidigare anklagat Sverige för.

ANNONS

Natos rykte i fara

Vidare skriver Erdogan att alla former av vapenembargon likt det Sverige infört i Turkiet är oförenliga med Nato. Faktorer som enligt honom undergräver nationell säkerhet och skadar Nato. Av det skälet ser han Sveriges och Finlands försök att gå med i alliansen som “en onödig punkt på Natos agenda”.

Avslutningsvis skriver han att Natos rykte och trovärdighet är i fara om dess medlemmar likt Sverige unnar sig den typen av dubbelmoral i kampen mot terrorism. Han understryker också att ett land som inte är villigt att bekämpa terrorism fullt ut besitter någon rätt att diktera villkor för andra.

Läs gärna Erdogans text i sin helhet här. 

Läs även: Djup ekonomisk kris hotar Turkiet

Läs även: Erdoğan vägrar fortsatt ”terrorismstödjande” länder till Nato

Läs även: Ryska lyxyachter vallfärdar till Turkiet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS