Strava, en app för träning, identifierade och avslöjade personal på en militärbas i Israel. Säkerhetshålet är nu tilltäppt enligt företaget, men det är inte första gången hemliga militära baser avslöjas av appen.

ANNONS

En app som med gps visar träningsrundor har många av oss nytta av, men suspekta typer kan hålla koll på till och med hemliga militära baser om inte säkerheten fungerar, enligt BBC.

Träningsappen Strava, med bas i San Fransisco, har nu för andra gången hamnat i blåsväder på grund av hål i säkerheten.

Identifierat hemlig militär

Enligt BBC:s källa, FakeReporter, har ”suspekta typer” kunnat identifiera personal på den hemliga israeliska militärbasen Moshav Ora genom att ladda upp falska löprundor. Genom säkerhetshålet har man sen sett andra aktiva i området – trots att de haft högsta sekretessinställningen i appen.

Uppgifter om ett hundratal personer som tränat på sex baser avslöjades.

App avslöjade baser 2018

Strava uppger att problemet är löst. Israeliska myndigheter har inte kommenterat uppgifterna.

Det är inte första gången träningsappen avslöjat hemliga militärbaser. 2018 publicerade appen en karta som visade träningsrundor för militär personal i bland annat Syrien och Afghanistan. Kartorna avslöjade därmed strukturen på baserna, enligt BBC.

App avslöjar säkerhetstjänst

Den israeliska gruppen FakeReporter kallar sig för ”vakthund mot desinformation”. Enligt gruppen har en ”misstänkt” användare utnyttjat säkerhetshålet och avslöjat den hemliga basen, som är kopplad till den israeliska militären, säkerhetstjänsten Mossad och Shin Bet, Israels inrikes säkerhetstjänst.

Myndigheterna hänger inte med

FakeReporter larmade enligt BBC israeliska myndigheter så fort man upptäckt säkerhetsintrånget. Man kontaktade också Strava.

ANNONS
ANNONS

”Trots tidigare avslöjanden verkar det inte som om de israeliska säkerhetstjänsterna har hängt med”, säger Achiya Schatz, FakeReporter, enligt BBC. ”Genom att utnyttja möjligheten att ladda upp konstruerade filer, som avslöjar detaljer om användare överallt i världen, har fientliga element tagit ett skrämmande steg närmare utnyttjandet av en populär app för att skada säkerheten för medborgare och länder”, fortsätter han.

Läs även: Israels kalkyl: Styckkostnad per missil [Dagens PS]

Läs även: Oroande trend – kärnvapen ökar igen [Dagens PS]