Dagens PS

Stort säljtryck på Frankrikes statsobligationer – nyval spökar

Frankrikes president Emmanuel Macron har problem. (Foto: Caroline Blumberg/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Macrons nyval skapar ett sådant säljtryck på Frankrikes statsobligationer att de nu avkastar mer än Portugals, ett land som tidigare varit ett “sorgebarn” i eurozonen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frankrikes statsobligationer brukar räknas som bland de tryggaste i Europa, men efter Emmanuel Macrons besked om nyval i söndags har säljtrycket på dem blivit så högt att avkastningen nu är högre än i Portugal, rapporterar Bloomberg.

Skulder på 112,4 procent av BNP

Nyhetsbyrån jämför Frankrike med Portugal och noterar att för ett decennium sedan var Portugal bland de länder som hade så stora skulder att de hotade att krascha hela euron. För tio år sedan var avkastningen på Portugals statsobligationer 14 procent högre än på Frankrikes.

Men mycket har hänt sedan dess. Portugal har sanerat sina skulder, samtidigt som Frankrikes ökat till 112,4 procent av BNP. Portugal har tillväxt, i Frankrike står det stilla. Portugal har ett stabilt politiskt läge – i Frankrike är det kaos.

“En hälsosam påminnelse”

Efter fiaskot i EU-valet utlyste Frankrikes president Macron nyval till parlamentet för att förnya sitt mandat. Men risken att han förlorar skrämmer slag på investerarna som gör sig av med franska statsobligationer så fort de kan. Även euron och Parisbörsen faller, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

“Detta var en hälsosam påminnelse om att politik och finanspolitiska utsikter fortfarande spelar roll”, säger Jan von Gerich, chefsanalytiker på Nordea till Bloomberg.

“De politiska riskerna verkade nästan ha glömts bort på euroobligationsmarknaderna”, säger han.

ANNONS

En effekt av den förhöjda politiska risken i Frankrike är att statsobligationernas avkastning nu stiger på grund av säljtrycket. Bloomberg ger exempel på en portugisisk obligation som förfaller 2032 som har 3,04 i avkastning på onsdagen, jämfört med 3,09 procent på franska skulder som förfaller några månader tidigare.

Läs även: Macrons nyval sänker euron: “Gör marknaderna nervösa” (Dagens PS)

Läs även: Macrons Le Pen-duell: “Fara för nationen” (Dagens PS)

Läs även: Ras på Parisbörsen efter Macrons EU-besked (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS