Dagens PS

Macrons nyval sänker euron: "Gör marknaderna nervösa"

Man går förbi eurosymbolen i Frankfurt.
Euron faller hårt på måndagsmorgonen efter helgens val och det tillhörande franska dramat. (Foto: Michael Probst / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

På måndagsmorgonen sänker valutamarknaderna euron, något som troligen beror på det politiska tumultet efter helgens val. Det franska valet skakade om hela EU och Macrons beslut om att utlysa nyval överraskade de allra flesta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter valfiaskot i helgens europaparlamentsval valde den franska presidenten Emmanuel Macron att kalla till nyval. Marine Le Pens oppositionsparti gjorde en enorm valframgång och blir det största partiet i Europaparlamentet. Nyvalet ska testa det franska folkets faktiska stöd för den franska regeringen, som enligt gårdagens valresultat ser väldigt lågt ut.

En konsekvens av kaoset är att Eurokursen dyker på måndagsmorgonen, och når sin lägsta värdering mot dollarn på över en månad. Euron har även tappat mot flera andra valutor, däribland kronan och pundet, rapporterar Reuters.

Oroliga marknader sänker Euron

“Valresultatet från EU visar att stödet för högerpartier växer, vilket var förväntat, men överraskningen är att Macron har reagerat med att utlysa ett omedelbart nyval vilket gör marknaderna nervösa”, säger Lee Hardman, senior valutaanalytiker på MUFG till Reuters och fortsätter:

“Det har manat på den försäljning av Euro som vi såg i slutet på förra veckan. En annan faktor är att USA fortsätter att leverera starka siffror.”

Valutans framtida värdering är tätt sammanbunden med framtida rapporter från den amerikanska centralbanken FED, där allt mer pekar på att räntesänkningar väntar på andra sidan Atlanten.

Viktiga valutabesked från Japan

Utöver kommande besked från USAs centralbank så väntar även besked om Japans framtida penningpolitik. Valutan har, som många andra valutor, tappat mot dollarn.

ANNONS

I slutet på veckan väntar ett penningpolitiskt möte för den japanska centralbanken. Huvudämnet är att hitta en väg för att sakta ner sina obligationsköp, och om man inte lyckas hitta en strategi som möter marknadens förväntningar så lär Japans valuta fortsätta att falla.

Läs mer: Euro slides to one-month low after Macron calls snap French election (Reuters)

Läs även: Ras på Parisbörsen efter Macrons EU-besked (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS