Dagens PS

Macrons Le Pen-duell: "Fara för nationen"

Frankrikes president Macron.
Macrons försök delar EU. (Foto: TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Efter ett stort nederlag i Europaparlamentsvalet under söndagen utlyste Frankrikes president Emmanuel Macron ett nytt parlamentsval i ett försök att stoppa sin högerextrema rival Marine Le Pens framgång. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter söndagens val i Europaparlementet tros det stå klart att ledaren Marine Le Pen går om president Emmanuel Macron. Presidenten lät sig inte vänta med att utlösa ett snabbt parlamentsval i ett desperat försök att stoppa sin rival trots att valresultatet påverkar inte Macrons maktposition enligt Bloomberg.

Händelsen har väckt reaktioner och det är första gången på ett århundrade som den franska nationalförsamlingen sett sin mandatperiod förkortas. 

”Det är inte bara en chansning, det är djärvt”, säger Yves Bertoncini, konsult inom EU-frågor.

”Vanligtvis har spelare som gör ett sådant drag inte många kort kvar”. 

Valet i Frankrike kommer att ske i två omgångar med start 30 juni, enligt Macron. 

En väntad seger

Nederlaget kom inte som en överraskning, även om de högerextrema partierna gjorde måttliga framsteg över hela blocket så var resultatet väntat enligt opinionsundersökningarna. 

Le Pens parti fick hela 32 procent av rösterna och Macrons parti fick bara 15 procent. Det franska miljöpartiet var nattens andra förlorare som går från 71 till 52 platser i Europaparlamentet. 

ANNONS

Även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz socialdemokratiska parti tappade röster och led ett historiskt nederlag med bara 14 procent av rösterna. Resultatet är det sämsta för partiet – någonsin.  

ANNONS

Senaste nytt

Största överraskningen

Macron gav senare ett dramatiskt uttalande under kvällen som överraskade många. 

”Jag kan inte låtsats som ingenting hänt”. 

”Uppkomsten av nationalister och demagoger är inte bara en fara för vår nation, utan också för vårt Europa och för Frankrikes plats i Europa och världen”, fortsatte han. 

Valet kan innebära betydande förändringar i det politiska landskapet både i Frankrike och EU, och skapar oro för de högerextrema partiernas framgång. 

Påverkar trovärdigheten 

Det utlysta parlamentsvalet lämnar även Macrons allierade i andra Europeiska länder på spänn och allmänheten som har förtroende för att Frankrike upprätthåller en regering som kan genomföra politiska beslut.  

ANNONS

”Det är en vattendelare för Europa” säger Federica Genovese, professor i Statsvetenskap vid Oxford University. 

Läs även: Har Macron tagit sig vatten över huvudet?

Läs även: Ras på Parisbörsen efter Macrons EU-besked

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS