Storbritanniens inflation är nu tvåsiffrig. När Bank of Englands augustirapport kommer är inflationen uppe 10,1 procent. Det som driver upp siffran är främst mat- och energipriserna.

ANNONS

Augustis inflation i Storbritannien når alltså över 10 procent, och Bank of England räknar med att de höga energipriserna driver upp den över 13 procent. Siffran är högre än de 9,8 procent analytikerna förutspådde. Den är definitivt högre än inflationsmålet, som ligger på 2 procent.

Högst inflation på 40 år

Enligt The Guardian är det första gången på 40 år inflationen går över 10 procent. De rusande mat- och energipriserna sätter press på de brittiska hushållen. Konsumentprisindex har ökat med 10,1 procent fram till juli, skriver The Guardian, högsta sedan 1982.

De största prisökningarna är på bröd, mejerivaror, kött och grönsaker. Priserna på matvaror gör också att restaurang- och hotellpriser stiger.

De höga energipriserna i Europa, som pressats upp av Rysslands krig i Ukraina, ger hög inflation över hela kontinenten. Även om priserna på bensin och diesel sjunkit i Storbritannien i juli ligger de högt över vad de gjorde för ett år sedan.

Pressar regeringen

Hög inflation innebär större press på den sittande regeringen, där de styrande konservativa är mitt i en strid om vem som ska ta över efter Boris Johnsons avgång, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Det blir inte bättre under hösten. Hushållens energiräkningar stiger när temperaturen sjunker. Ekonomer varnar nu för att fattigare hushåll drabbas hårdast när kostnaderna för mat och energi stiger.

Hushåll pressas av inflation

”Det tar många månader, och smärtsamt sjunkande levnadsstandard, innan inflationstrycket lättar”, säger James Smith, forskningschef på tankesmedjan Resolution Foundation till The Guardian.

ANNONS
ANNONS

Finansminister Nadhim Zahawi säger att hans högsta prioritering är att få inflationen under kontroll.

”Jag förstår att det är tuffa tider, och att människor oroar sig för de prisökningar som länder runtom i världen står inför”, säger han enligt The Guardian.

Läs även: Så höga boräntor bör svenskarna räkna med [Dagens PS]