Bedömare varnar för att Sri Lankas ekonomiska mardröm riskerar att sprida sig till andra tillväxtekonomier i Asien.

ANNONS

”Sri Lanka står inför sin värsta ekonomiska kollaps i sin moderna historia”, säger Sumudu W. Watugala, biträdande professor i finans vid Kelley School of Business vid Indiana University, till CNBC som uppger att många experter varnar för att landets ekonomiska katastrof ska smitta av sig till andra tillväxtekonomier.

Landet i Sydasien har som Dagens PS tidigare rapporterat fått en ny president, Ranil Wickremesinghe, men trots det fortsätter protesterna då inflationen skenar utom kontroll och i dag är över 50 procent.

Det finns farhågor om att inflationen kan dra i väg ännu mer och nå 70 procent.

Det här gör levnadsvillkoren extremt svåra för befolkningen och till saken hör att Sri Lanka var en av Asiens snabbast växande ekonomier så sent som på 2010-talet.

I slutet av decenniet svängde landets ekonomi 180 grader och i maj försummade regeringen för första gången att betala sin skuld, uppger CNBC.

Enligt biträdande professor Sumudu W. Watugala kan det som sker i landet vara en varningssignal till andra utvecklingsländer. Att östaten – som formellt är en demokratisk socialistisk republik – hamnat i sin nuvarande ekonomiska krissituation beror, säger han i CNBC-artikeln, på ”långvariga strukturella svagheter som förvärrats av en serie idiosynkratiska chocker”.

Idiosynkratisk = överkänslig, motvillig.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Sri Lanka ”bankrutt” – ber Putin om hjälp [Dagens PS]

Läs även: Sri Lanka står inför värsta ekonomiska krisen på 70 år [Dagens PS]