Ranil Wickremesinghe, en politisk överlevare, tar över som president i Sri Lanka sedan han fått 134 röster i parlamentet mot utmanaren Dullas Alahapperums 82.

ANNONS

Ranil Wickremesinghe är 73 år, advokat och framförallt en politisk överlevare av rang. I sex omgångar har han varit Sri Lankas premiärminister och två gånger kandiderat till president utan att nå ända fram.
Nu är han där. Wickremesinghe får presidentposten efter en parlamentarisk omröstning där han av parlamentets 225 medlemmar får 134 röster mot utmanaren Dullas Alahapperumas 82, rapporterar Reuters.

”Jag tackar parlamentet för denna ära”, sade Wickremesinghe sedan församlingens generalsekreterare tillkännagivit segern.
Trägen vinner, skulle man kunna säga om en man som varit premiärminister i omgångar, sökt bli president två gånger och har en bred erfarenhet av regeringsbefattningar och ett rykte som skicklig operatör och administratör.

Förödande kris

Nu ska han leda Sri Lanka ut ur en förödande ekonomisk kris och har för det ändamålet nyligen förhandlat med Internationella valutafonden IMF och om samarbetet med viktiga givarländer, inklusive Indien.

”Vårt land står inför massiva utmaningar och vi måste arbeta på en ny strategi för att uppfylla folkets ambitioner”, sade 73-åringen efter att han vunnit omröstningen i parlamentet.

”Nu måste alla samlas.”

Vill dämpa protesterna

Förhoppningen hos den nya ledningen är att även kunna dämpa massprotesterna som ledde fram till att den tidigare presidenten, Gotabaya Rajapaksa, avsattes och flydde landet. Demonstranterna krävde samtidigt att Wickremesinghe skulle avstå från att kandidera till presidentposten, vilket han vägrade.

Wickremesinghes seger i presidentvalet kom efter att han säkrat stöd från en stor del av huvudpartiet, Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP), ett parti som domineras av familjen Rajapaksa med den tidigare presidenten som en familjemedlem.

ANNONS
ANNONS

”Det här är en ekonomisk kris och inte en politisk kris”, sade SLPP:s generalsekreterare Sagara Kariyawasam till Reuters efter omröstningen.

”Vi känner att Ranil Wickremesinghe är den enda personen med erfarenheten, kunnandet och kapaciteten att tillhandahålla lösningar på den ekonomiska krisen.”

Läs även: Sri Lanka ”bankrutt” – ber Putin om hjälp [Dagens PS]