Dagens PS

Sri Lanka står inför värsta ekonomiska krisen på 70 år

Sri Lanka
Sri Lanka står inför en omfattande ekonomisk kris. Foto: Eranga Jayawardena/TT
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 17 maj 2022Publicerad: 17 maj 2022

Sri Lankas nya premiärminister säger att landet är inne på sin sista dag med bensin eftersom landet står inför sin värsta ekonomiska kris på mer än 70 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett tv-sänt tal sa Ranil Wickremesinghe att nationen akut behöver 75 miljoner dollar (60,8 miljoner pund) i utländsk valuta under de närmaste dagarna för att betala för viktig import. Han sa att centralbanken måste skriva ut pengar för att betala statens löner. Wickremesinghe sa också att det statligt ägda Sri Lankan Airlines kan komma att privatiseras.

Sri Lankas ekonomi har drabbats hårt av pandemin, stigande energipriser och populistiska skattesänkningar. En kronisk brist på utländsk valuta och stigande inflation hade lett till en allvarlig brist på mediciner, bränsle och andra nödvändigheter.

Bensinlager för en dag

I huvudstaden Colombo har bilrickshaws, det populäraste transportmedlet i staden, och andra fordon stått i kö vid bensinstationer.
”För tillfället har vi bara bensinlager för en enda dag. De kommande månaderna kommer att bli de svåraste i våra liv”, sade Wickremesinghe, som utsågs till premiärminister på torsdagen till BBC.

Men transporter av bensin och diesel med en kreditgräns med Indien kan ge bränsletillförsel under de närmaste dagarna, tillade han.
Wickremesinghe sa att landets centralbank skulle behöva skriva ut pengar för att hjälpa till att uppfylla regeringens lönekostnader och andra åtaganden.

”Mot mina egna önskemål är jag tvungen att tillåta tryckning av pengar för att betala statliga anställda och för att betala för väsentliga varor och tjänster. Men vi måste komma ihåg att tryckning av pengar leder till att rupien sjunker”, sade han.

Vill sälja statligt flygbolag

Han föreslog också att sälja Sri Lankan Airlines som en del av ansträngningarna att stabilisera landets finanser. Flygbolaget förlorade 45 miljarder lankesiska rupier (129,5 miljoner dollar; 105 miljoner pund) under året som slutade i mars 2021.
På fredagen sa Wickremesinghe till BBC att den ekonomiska krisen “kommer att bli värre innan den blir bättre”.
I sin första intervju sedan han tillträdde, lovade han också att se till att familjer skulle få tre måltider om dagen.

ANNONS

Läs mer: I Sri Lanka stoppar läkemedelsbrist verksamheten på sjukhus

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS