Önationen Sri Lanka är ”bankrutt” och har slut på bränsle, säger landets premiärminister och ber Internationella Valutafonden (IMF) om hjälp, enligt Reuters. 

ANNONS

Sri Lankas premiärminister och finansminister Ranil Wickremesinghe förklarade sitt land ”bankrutt” under tisdagen. Landet har helt slut på bränsle och har inlett förhandlingar med Internationella Valutafonden (IMF) om ett krispaket. Wickremesinghe tillträdde så sent som i maj för att försöka få ordning i krisen.

”Vi deltar nu i förhandlingarna som ett bankrutt land. Därför måste vi möta en svårare och mer komplicerad situation än tidigare förhandlingar”, säger premiärministern enligt Reuters.

Landets ekonomi började att rasa ihop under 2020, vilket regeringen då skyllde på covid-19 och utebliven turism – experter har dock snarare härlett det till politisk misskötsel och enorma skulder till Kina.

Landet har bett Indien, Japan och Kina om att hjälpa till ifall IMF godkänner Sri Lankas plan av omstrukturering av sina skulder, som började att förfalla utan betalning i maj. Landets president Gotabaya Rajapaksa har också bett Rysslands president Vladimir Putin om hjälp med att försörja önationen med bränsle, rapporterar Business Insider. De båda hade ett telefonsamtal som var ”väldigt produktivt”, enligt den lankesiske presidenten.

Regeringen har uppmanat alla som inte jobbar i samhällskritiska sektorer att arbeta hemifrån för att spara bränsle, och har stängt ned landets skolor. Barnhjälpsorganisationen Unicef har varnat för att en humanitär kris är på väg, skriver BBC. Redan innan den nuvarande krisen hade Sri Lanka den näst högsta siffran i Sydostasien gällande undernäring hos barn.

Huvudstaden Colombo har bara tillräckligt med mat för att försörja befolkningen till september – och inga pengar att köpa mer för.

ANNONS
ANNONS

”Familjer kan inte köpa vad de brukade köpa. De drar ner på måltiderna, de drar ner på näringsrik mat. Så vi hamnar definitivt i en situation där undernäring är ett stort problem”, säger Christian Skoog, Unicefs representant på Sri Lanka till BBC.

Läs även: Sri Lanka står inför värsta ekonomiska krisen på 70 år [Dagens PS]