Dagens PS

Ännu en oligark mystiskt död – Gazprom-chef föll från klippa

Ännu en oligark mystiskt död – Gazprom-chef föll från klippa
Skidresorten Krasnaya Polyana ligger söder om Sotji i Kaukasus, och hade flera tävlingar under OS 2014. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 05 maj 2022Publicerad: 05 maj 2022

Ännu en rysk oligark har dött under mystiska omständigheter. Gazprom-chefen Andrej Krukovskij dog 1 maj i en olycka i Krasnaya Polyana, gasjättens skidresort söder om Sotji.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass föll Andrej Krukovskij när han var på väg att besöka ruiner från en medeltida fästning på berget, Achipsinskaya. På stigen upp mot fästningen snubblade Krukovskij, och i fallet skadades han så allvarligt att det inte gick att rädda hans liv.

Putins semesterställe

Andrej Krukovskij utnämndes för tre år sedan till chef för Gazproms skidresort Krasnaya Polyana som ligger i Kaukasusbergen, enligt Expressen. Vladimir Putin brukar semestra där, och under OS i Sotji 2014 hölls flera tävlingar i skidresorten.

Ännu en oligark mystiskt död – Gazprom-chef föll från klippa

Vladimir Putin brukar semestra på skidresorten, här tillsammans med Berarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko.

Enligt Expressen ska flera ryska medier ha beskrivit Andrej Krukovskij som en van skidåkare och bergsklättrare. Bland annat uppger ryska RBC att han tidigare bestigit Kilimanjaro, Afrikas högsta berg, och Elbrus, Rysslands högsta berg.

Van bergsklättrare

I ett uttalande från resorten Krasnaya sägs att Krukovskij älskade bergen och fann frid i dem. Andrej Krukovskij blev 37 år. Krukovskij är den sjunde oligarken som hittats död under mystiska omständigheter i samband den ryska invasionen av Ukraina inleddes, uppger Expressen. Flera av dem har kopplingar till Gazprom.

Oligark-dödsfall radas upp

ANNONS

Den 30 januari hittades Leonid Shulman, toppchef på gasjätten Gazprom, död i sitt badrum i hemmet i lyxorten Leninsky. Dödsfallet förklarades som självmord.

Dagen efter att invasionen av Ukraina inleddes fann man Alexander Tyulyakov, biträdande generaldirektör för Gazproms transportavdelning, död. Han påträffades hängd i sitt garage i Leninsky, och även det dödsfallet avskrevs som självmord. Enligt Expressen ska kroppen ha burit spår av misshandel.

I mars hittades tidigare Gazprombankchefen Vladislav Avajev och hans fru och dotter döda. Alla tre hade dött av skottskador, och Expressen uppger att Vladislav Avajev hade en pistol i handen.

Läs även: Credit Suisse stäms i USA om affärer med oligarker

Läs även: USA beslagtar rysk lyxyacht på Fiji 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS