När Rysslands president Vladimir Putin gör allvar av sina hot och stryper gastillförseln till Polen och Bulgarien skjuter gaspriserna genast  i höjden, skriver Reuters.

ANNONS

Mycket har sagts om gas sedan kriget bröt ut i Ukraina. Som Dagens PS tidigare tidigare rapporterat meddelade det ryska energiföretaget Gazprom under onsdagen att de stoppat gasleveranserna till Bulgarien och Polen, sedan bägge länderna vägrat betala i rubel.

”Ovänliga” länder stängs av

En händelseutveckling som grundar sig på den ryske presidentens order om att ”ovänliga” länder från och med nu ska betala för sin gas i rubel eller stängas av. Något som både Europeiska unionen såväl som Bulgarien och Polen motsatt sig eftersom det strider mot långvariga handelsavtal.

”Eftersom all handel och juridiska skyldigheter iakttas är det tydligt att naturgasen för närvarande används mer som ett politiskt och ekonomiskt vapen i det pågående kriget”, säger Alexander Nikolov energiminister i Bulgarien.

I Polen bekräftar det statsägda PGNiG att gasleveranserna från Gazprom avtagit men att det fortsatt är möjligt att förse kunder med gas. Företaget kommer dock inte acceptera ett avtalsbrott.

I nuläget står Ryssland och Gazprom för närmare 50 procent av Polens konsumtion och 90 procent av Bulgariens gaskonsumtion. Det gör att Bulgarien nu tvingas söka sig till Turkiet och Grekland för flytande naturgas.

Gaspriserna upp 17 procent

Nu skjuter gaspriserna i höjden när fler av EU:s medlemsländer förbereder sig på Putins nästa steg. Redan nu har gasen gått upp med närmare 17 procent.

I Tyskland hoppas man enligt tidigare utsagor kunna sluta importera rysk olja inom bara några dagar. Att avvänja hela Europa från rysk naturgas är en desto mer tids- och resurskrävande uppgift, trots att importen föder den ryska regimen med hundratals miljoner om dagen. Något som Ukraina återkommande påpekat.

Sedan den ryska invasionsstyrkan drevs tillbaka i utkanten av Kyiv förra månaden, har Moskva bytt strategi och för en ny offensiv mot östra Ukraina, skriver Reuters. Huruvida Putins agerande mot Polen och Bulgarien kommer omfatta fler länder eller är en del av mer omfattande strategi är i skrivande stund oklart.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Putins straff – stryper gasen till EU-länder [Dagens PS]

Läs även:Ryssland: Vänliga länder får betala olja och gas med bitcoin [Dagens PS]

Läs även: Rysk oljeexport ökar – tankfartygen går inte att spåra [Dagens PS]