Fed-ordföranden Jerome Powell konstaterar att ”risken för högre inflation har ökat” och att det kan skynda på den amerikanska centralbankens åtgärder.

ANNONS

Det var i samband med utfrågningen i senaten på tisdagen som Feds ordförande Jerome Powell uttryckte oro för inflationen.

”Risken för högre inflation har ökat”, sade Powell vilket fick de amerikanska börserna på fall och obligationsräntorna att stiga.

Powell sade också, enligt The Wall Street Journal, att USA:s centralbank Federal Reserve nu står beredd att påskynda utfasningen av stimulanserna och att man är öppen för en räntehöjning under första halvåret nästa år.

Detta för att bekämpa inflationen och en potentiell ny virusvåg som ytterligare kan förvärra störningarna i leveranskedjan.

Nästa Fed-möte är 14-15 december

Fed håller nästa möte i mitten av december och riskerna i den amerikanska ekonomin anses ha ökat med upptäckten och spridningen av den nya virusvarianten omikron.

Powells uttalanden tolkas som att det är inflationen som oroar Fed mest just nu och att fokus ligger på att få bukt med de kraftiga prisökningarna.

Samtidigt som USA brottas med flaskhalsar i spåren av fraktkrisen uppgick inflationen i landet till 5 procent i oktober.

Omikron är det nya hotet

Först drev Delta-varianten av coronaviruset upp inflationen i kombination med störningarna i leveranskedjan, och nu ökar inflationsriskerna på nytt med den smittsamma omikron-varianten av covid-19.

Enligt WSJ har Jerome Powell aldrig varit så tydlig som han var på tisdagen om att Fed kan tvingas höja räntan för att kyla ner ekonomin. Powell talade om ”risken för ihållande hög inflation” inför den amerikanska senaten.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Jerome Powell: Det hotar USA:s ekonomi [Dagens PS]

Läs mer: Fed-tjänstemän öppnar för räntehöjning [Dagens PS]

Läs vidare: Trots kritiken – Jerome Powell kvar som Fed-chef [Dagens PS]