Vid Fed-mötet i början av november diskuterade tjänstemän om att förbereda en räntehöjning inom kort för att få bukt med den skenande inflationen.

ANNONS

Under mötet den 2-3 november beslutade Federal Reserve, Fed, att dra ner på pandemiåtgärderna med tillgångsköpen, vilket Dagens PS tidigare berättat, men tjänstemän på den amerikanska centralbanken dryftade då även tanken på att höja räntan under första halvåret 2022 ”för att kyla ner ekonomin”, berättar The Wall Street Journal.

På mötet godkände Fed planerna som tidigare diskuterats, det vill säga att fasa ut de statliga obligationsköpen. Dessa uppgår till 120 miljarder dollar i månaden men beslutet nu är att minska dessa med 15 miljarder dollar med början i november och sedan även i december, vilket skulle innebära att krisprogrammet är avslutat i juni nästa år, skriver WSJ.

Nu oroar emellertid det höga inflationstrycket Fed vilket uppges ha fått tjänstemän på den amerikanska centralbanken att diskutera planer på att avsluta stimulansprogrammet i förtid och i stället höja räntan, enligt det mötesprotokoll som WSJ hänvisar till.

Powell la delvis locket på

Tjänstemännen på Federal Reserve bedömer att inflationstrycket kan ta längre tid att bekämpa än vad man tidigare trott, framgår det.

I kölvattnet av den skenande inflationen oroar stigande energipriser, lönerna och bostadshyrorna. De amerikanska konsumenterna har i dagsläget svårt att få privatekonomin att gå ihop på grund av inflationen, som sätter starkt avtryck på priserna i exempelvis dagligvaruhandeln.

Feds nyss omvalda ordförande Jerome Powell avböjde efter Fed-mötet den 2-3 november att kommentera om stimulansprogrammet kunde avslutas snabbare än vad som sagts.

Men en handfull Fed-tjänstemän har senare sagt, enligt WSJ, att de kommer att stötta en sådan, påskyndande process i samband med centralbankens nästa möte i mitten av december.

Så säger Feds vice ordförande

”Jag kommer att titta närmare på de data som vi får fram till decembermötet”, sade Feds vice ordförande Richard Clarida förra veckan.

Även andra Fed-toppar har aviserat att de tänker ge sitt stöd åt ett snabbare avslut av stödprogrammet än vad som aviserats.

ANNONS
ANNONS

En hypotes är att Fed fasat ut alla pandemistimulanser redan i mars nästa år och att utrymme då finns att gå fram med en räntehöjning under första halvåret nästa år.

Samtidigt uppges amerikanska investerare ta höjd för att USA:s centralbank höjer räntan under det kommande året mot bakgrund av den just nu skyhöga kärninflation, som steg till 4,1 procent i oktober, jämfört med samma månad i fjol.

Läs även: Inflationen stiger i USA – högsta siffran sedan 1990 [Dagens PS]