EU ska passa sig för att pressa Polen. Landets nationalistiska konservativa styre kommer att använda alla vapen som står till buds, och avsätta hela kommissionen om så krävs.

ANNONS

EU bör inte försöka tvinga Polen att uppfylla sina åtaganden. Om Polen pressas ”har vi inget annat val än att plocka fram alla vapen i vår arsenal” och svara med ”öga för öga”. Det säger Krzysztof Sobolewski, generalsekreterare för det styrande partiet PiS, Lag och rättvisa enligt The Guardian.

Avsätta EU-kommissionen

Polen kommer om det krävs att försöka avsätta kommissionen ordförande Ursula von der Leyen.

Sobolewski säger till polsk radio att om inte kommissionen släpper 35 miljoner euro (drygt 363 miljoner kronor) i pandemistöd till Polen kommer landet att ta till juridiska åtgärder mot Bryssel. Det handlar om att lämna veto mot EU-initiativ och samla ihop en allians för att avsätta kommissionen med Ursula von der Leyen i spetsen.

Polen hotar EU: "Vi använder alla vapen"
Ursula von der Leyen och hela EU-kommissionen ska avsättas om inte Polen får igenom sina krav på pandemipengar. Foto: TT

Polen kräver pandemipengar

Hotet från Polen kommer efter att Jarosław Kaczyński, ordförande i PiS och Polens de facto ledare, uttalar sig i starka ordalag i en intervju. Han säger enligt The Guardian att Polen ”inte har någon anledning att uppfylla sina åtaganden” till den europeiska gemenskapen.

”Vi har visat maximal goodwill, men inte fått någonting tillbaka”, säger Kaczyński enligt The Guardian.

Höjt tonläge i lång kontrovers

Polen har hållit sin del i avtalet genom att backa från kontroversiella juridiska reformer, enligt Kaczyński. EU har å sin sida inte gett Polen någonting.

”Det är dags att dra slutsatser”, säger han enligt The Guardian.

Kontroversen har pågått i månader. EU släpper inte pandemipengarna utan krav på att Polen backar från vad som enligt EU gör att landets rättsapparat inte längre är oberoende.

Majoritet för medlemskap

Polen ska inte ta fler steg för att möta EU:s krav, enligt Kaczyński. Han anser att EU siktar på att ”montera ned lagen i Polen” och tvinga landet att landet ska tvingas att ”totalt underkasta sig Tyskland.

ANNONS
ANNONS

Opinionsundersökningar visar att en majoritet av polackerna är för ett fortsatt medlemskap. Oppositionsledare i landet varnar för att PiS inställning kan sluta med att Polen kastas ut ur gemenskapen.

Läs även: Finland och Estland vill stoppa ryska turistvisum till EU [Dagens PS]

Läs även: EU: Ukraina får bli kandidat till unionen [Dagens PS]