Finlands statsminister Sanna Marin och Estlands premiärminister Kaja Kallas vill att EU gemensamt upphör att utfärda ryska turistvisum, rapporterar AP. 

ANNONS

Statsminister Sanna Marin sade under måndagen till den finska tv-kanalen Yle att ”det är inte rätt att medan Ryssland för ett aggressivt, brutalt anfallskrig i Europa, kan ryssar leva ett normalt liv, resa i Europa, vara turister”.

Under tisdagen fick hon medhåll av sin kollega i Estland, premiärminister Kaja Kallas som skriver på twitter att det är ”dags att avsluta turismen från Ryssland nu”.

Flygtrafiken från Ryssland till EU stängdes ned i inledningen av invasionen av Ukraina, men ryssar har fortsatt kunnat ta sig in i EU landvägen till Finland, Estland och Lettland – och sedan flyga till resten av Europa därifrån.

Yle rapporterade i förra veckan att ryska företag har börjat erbjuda bilresor från S:t Petersburg till flygplatserna i Helsingfors och Villmanstrand i Finland, som har direktförbindelser till flera platser i Europa. Det finns också ryssar som flyger till EU genom att mellanlanda i ett tredje land, exempelvis Serbien eller Turkiet. De båda ledarna vill nu se ett stopp för ryska turistvisum till Schengen-samarbetet.

ANNONS
ANNONS

”Jag skulle tro att den här frågan kommer upp ännu starkare under Europeiska rådets framtida möten. Min personliga ståndpunkt är att turismen bör begränsas”, säger Finlands statsminister Sanna Marin till Yle.

De finska och estniska kraven retar gallfeber på Rysslands ex-president Dmitrij Medvedev som också är en av den nuvarande presidenten Vladimir Putins närmaste medarbetare. ”Jag skulle vilja påminna henne om ett annat ordspråk ’det faktum att du är fri är inte din framgång, snarare vårt misslyckande”’, skriver han som ett svar till Estlands statsminister Kaja Kallas.

Läs även: USA:s senat röstade för Sverige och Finland i Nato [Dagens PS]