Ryska matpriser stiger kraftigt och hyllor gapar tomma, enligt en ny sajt av oppositionen Navalnyjrörelsen. ”Ekonomin befinner sig i en mycket dålig situation”, säger Navalnyjs tidigare pressekreterare till Dagens PS. 

ANNONS

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som just nu sitter fängslad i Ryssland, utsattes för mordförsök 2020 då nervgift placerades av agenter i hans kalsonger. Hans rörelse har sedan kriget börjat fått utstå en allt svårare miljö med många repressalier.

Navalnyjrörelsen är den största oppositionsrörelsen i Ryssland och har riktat udden mot korruptionen i landet och Vladimir Putins parti Enade Ryssland som de kallar för ”tjuvarnas och bedragarnas parti”. Organisationen har nyligen publicerat en hemsida om på hur priser på matvaror förändrats i ryska affärer sedan invasionen av Ukraina. Från 24 februari till i dag, på drygt en och en halv månad, har priser på många basvaror rusat med över 50 procent. 

Sajten dokumenterar ryska matpriser – till exempel är lök 83 procent dyrare och socker 52 procent dyrare, medan vodkan har ökat 12 procent i pris.

Många former av kritik mot kriget, inklusive att kalla det ett krig, är straffbara i Ryssland – vilket gör det komplicerat att nå fram med sitt budskap. Med hemsidan vill organisationen visa att kriget har skadliga effekter på vardagen hos vanliga människor i Ryssland.

”Rubeln är mycket svag. Ekonomin befinner sig i en mycket dålig situation. Utbudet av produkter i Ryssland går ner kraftigt. Särskilt utländska kvalitativa produkter. Levnadsstandarden kommer att falla”, säger Ruslan Shaveddinov till Dagens PS. Han var pressekreterare under Aleksej Navalnyjs senaste presidentvalskampanj då han kidnappades, tvångsrekryterades till den ryska armén och skickades till en ö i Arktis vilket bland annat BBC rapporterade om.

Av: Conan Lindholm och Daniel Jacobs

ANNONS
ANNONS

Länk till Navalnyj-organisationens hemsida om de ryska priserna (på ryska) 

Läs även: USA lägger Navalnyj-sanktioner på Ryssland [Dagens PS]