USA:s regering under Joe Biden inför sanktioner mot ryska politiker och företag, med anledningen av att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förgiftats och fängslats. 

ANNONS

Det var i september i fjol som den ryske oppositionsledaren och anti-korruptions-aktivisten Aleksej Navalnyj förgiftades med nervgiftet novitjok, som utvecklades i Sovjetunionen.

Han flögs till Tyskland för läkarvård, och där bekräftades också att han blivit förgiftad. Förbundskansler Angela Merkel konstaterade att Navalnyj har utsatts för ett mordförsök.

Navalnyj anklagar Vladimir Putin för att ligga bakom attacken.

När Navaljny tillfrisknat flög han tillbaka till Moskva, där han omedelbart fängslades. Ryssland har sedan dess fördömts av omvärlden och haft stora demonstrationer i landet med krav på att Aleksej Navalnyj ska släppas.

Seniora regeringsföreträdare har inte omedelbart sagt vilka ryska politiker det gäller. Vad avser företagen uppges de flesta vara involverade i produktion av biologiska och kemiska vapen såsom nervgift.

Dagens sanktioner markerar det första steget av Biden-regeringens svar på ett antal ”destabiliserande åtgärder” från ryskt håll, enligt Reuters.

ANNONS
ANNONS

Sedan tidigare har EU också lagt sanktioner på Ryssland i ärendet om Aleksej Navalnyj.

Läs mer: Kritisk film: Putin-kopplingar till Gunvor – Dagens PS