Den turkiska liran faller över 11 procent och en dollar kostar mer än 12 lira per dollar. ”Det är som en skräckfilm”, säger Enver Erkan, analytiker på Terra Investment. 

ANNONS

Den turkiska liran har sin värsta dag sedan valutakrisen 2018 efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal hyllade en räntesänkning och sa att hans land utkämpar ett ”ekonomiskt självständighetskrig”, rapporterar Financial Times.

”Mörk global konspiration”

I sitt tal utmålade presidenten en ”mörk global konspiration” som försöker trycka ner Turkiet. Han jämförde kampen med det självständighetskrig som Turkiet utkämpade i efterspelet av första världskriget, då det Ottomanska imperiet kollapsade och den turkiska republiken skapades.

”Med Guds hjälp och vårt folks stöd kommer vi att gå segrande ur detta krig för ekonomisk självständighet”, säger han.

Erdogan har varit motståndare till höga räntor under hela sin politiska karriär, och har de senaste åren sparkat flera centralbankschefer, bland annat i våras då Naci Agbal höjt räntan till 19 procent, vilket Dagens PS rapporterade om.

I talet på måndagskvällen sade Erdogan att han var ”nöjd” att centralbanken hade sänkt räntorna för tredje månaden i rad förra veckan. Detta trots varningar från ekonomer om att det skulle driva på inflationen och ytterligare destabilisera valutan.

Tappat tre fjärdedelar av sitt värde

Turkiet har en inflation på mer än 20 procent på årsbasis. Sedan 2017 har den turkiska liran tappat tre fjärdedelar av sitt värde jämfört med dollarn. I år har den tappat 42 procent jämfört med dollarn och under tisdagen är liran ner 11 procent.

”Det är som en skräckfilm”, säger Enver Erkan, analytiker på Terra Investment.

Ekonomer varnar nu för att ytterligare fall i den turkiska liran kan göra att landet hamnar i en spiral med hyperinflation, skriver Bloomberg. Den nuvarande centralbanksguvernören är Erdogan-supporter och har hyllat presidentens räntepolitik.

ANNONS
ANNONS

”Marknaden har väldigt lite förtroende, om någon alls, att guvernör Kavcioglu är kapabel att vända räntesänkningar för att stoppa liran och undvika ännu allvarligare konsekvenser”, säger Piotr Matys, senior valutaväxlingsanalytiker på InTouch Capital Markets.

Läs även: Sparkade centralbankschefen – nu dyker turkiska liran [Dagens PS]

Läs även: Erdogan vill kasta ut ambassadörer – turkiska liran dyker [Dagens PS]