Efter Turkiet – de kan också få valutakris

Uppdaterad: 24 nov. 2021Publicerad: 24 nov. 2021
valutakris
En turkisk kvinna växlar till sig dollar under tisdagen i Istanbul. (Foto: TT)

Turkiets valutakris blir sannolikt inte den enda – högre ränta i USA kan ställa till det rejält för flera andra länder, enligt den framstående investeraren Mark Mobius.

ANNONS
ANNONS

Som Dagens PS rapporterade om under tisdagen faller den turkiska liran kraftigt och har tappat över 40 procent mot dollarn i år. Men det är inte nödvändigtvis ett isolerat problem för turkarna, utan kan vara början på en trend.

Det tror Mark Mobius, grundande partner på investmentbolaget Mobius Capital Partners.

“Med högre räntor i USA kommer alla dessa andra länder som har skulder i dollar att drabbas”, säger han i en intervju med CNBC.

Han är dock inte särskilt nervös över sina egna investeringar i Turkiet.

“Företagen som vi äger i Turkiet har intäkter i dollar, i euro. Och med en lägre och svagare turkisk lira klarar de sig bättre eftersom deras kostnader är mycket lägre”, säger han.

Mark Mobius pekar inte ut några specifika länder som kan hamna i samma situation, men en analys som släpptes förra veckan av investmentbanken Nomura fann att de tre tillväxtmarknaderna förutom Turkiet som löper störst risk för en valutakris är Egypten, Rumänien och Sri Lanka, skriver CNBC.

“När man ser framåt är utsikterna att Fed normaliserar penningpolitiken mitt i Kinas fördjupade ekonomiska nedgång inte en särskilt bra kombination för tillväxtmarknader”, skriver Nomura i sin analys.

Läs även: Fritt fall för den turkiska liran – Erdogan: ”Ekonomiskt krig”

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.